Criza din zona euro va fi dezbatuta la summitul G20

Luni, 18 Iunie 2012, ora 13:59
1153 citiri
Criza din zona euro va fi dezbatuta la summitul G20

Dezbaterea asupra economiei globale si asupra cadrului pentru cresterea economica este o prioritate pe agenda summitului G20, care are loc la 18 si 19 iunie in statiunea Los Cabos din Mexic. In culisele reuniunii se spune ca vor fi "multe discutii neoficiale axate pe criza europeana", scrie ziarul Les Echos in editia de luni.

Liderii Germaniei, Italiei, Frantei si Marii Britanii, precum si Uniunea Europeana, s-au angajat vinerea trecuta sa "asigure stabilitatea economica si sa sprijine cresterea", cu ocazia unei videoconferinte organizata in vederea summitului G20.

La Los Cabos, au un aliat cu greutate este Barack Obama. Candidat pentru un al doilea mandat, presedintele american se axeaza si el pe necesitatea relansarii cresterii creatoare de locuri de munca. Administratia americana nu este in favoarea austeritatii bugetare excesive si le cere totusi europenilor sa actioneze mai repede ca sa se evite propagarea crizei in lumea intreaga.

In acest context, Angela Merkel risca sa fie izolata la masa negocierilor. Vineri, in fata Bundestagului, cancelarul german spunea ca aceasta criza a datoriei europene si rolul Germaniei in rezolvarea ei vor fi "subiectul central" al summitului G20. "Toate privirile sunt indreptate spre Germania, dar noi stim, de asemenea, ca puterea Germaniei nu este infinita", a spus aceasta.

Majorarea resurselor FMI si comertul international, printre subiectele dezbatute la summitul G20

La summitul G20, ar trebui sa se precizeze cine va finanta, prin imprumuturi bilaterale, majorarea resurselor Fondului Monetar International (FMI). Angajamentul total promis este de 430 de miliarde de dolari, din care 200 de miliarde vor fi asigurate de tarile din zona euro. Ramane de vazut care va fi partea tarilor emergente, in special a Chinei, care ar putea anunta un total de 60 de miliarde de dolari.

Un alt subiect care va declansa discutii aprinse va fi cel legat de comertul international. Membrii G20 s-au angajat sa nu recurga la protectionism, dar de la declaratia comuna de la summitul de la Washington, din noiembrie 2008, masurile protectioniste s-au succedat fara incetare. Argentina, Rusia si, in general, tarile emergente, au fost criticate la 6 iunie de Comisia Europeana, scrie ziarul mentionat.

Criza din zona euro, motiv de ingrijorare pentru liderii mondiali

Saptamanalul Le Point consacra si el un articol summitului G20, la care tarile bogate si emergente trebuie sa adopte decizii pentru a pune capat crizei. Americani, chinezi si canadieni sunt toti ingrijorati, la doi ani de la declansarea unei crize a datoriei, in decembrie 2009 la Atena si care a cuprins Dublinul si Lisabona, si acum Madridul.

Þarile din zona euro "trebuie sa fie mai constiente de faptul ca sunt toate in aceeasi barca" si sa inteleaga ca "nimeni nu va scapa daca barca se scufunda din cauza marilor furtuni economice", a estimat sambata agentia oficiala Xinhua.

Continuarea crizei in zona euro risca sa "fragilizeze si mai mult pietele mondiale si sa aiba un impact negativ asupra cresterii noastre economice", a avertizat si premierul indian, Manmohan Singh, rezumand astfel ingrijorarile generale.

In China, Brazilia sau in India, cresterea a incetinit la inceputul anului. Si Statele Unite dau semne de incetinire, spre regretul lui Barack Obama, care candideaza la un nou mandat. Dupa videoconferinta de vineri, organizata de presedintele UE, Herman Van Rompuy, presedintia franceza a declarat ca exista 'o mare convergenta de opinii' intre principalii responsabili ai UE asupra chestiunilor aflate pe ordinea de zi a G20.

Sambata, presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel au avut din nou o convorbire telefonica, Palatul Elysee calificand discutiile drept "constructive si fructuoase". Aceasta discutie telefonica a avut loc la o saptamana de la starea tensionata dintre Paris si Berlin, ceea ce a ingrijorat pana si guvernul chinez.

Germania si Franta trebuie sa coopereze mai bine pentru rezolvarea crizei datoriilor

"Germania si Franta, cele doua motoare economice ale zonei euro, ar trebui sa lase deoparte diferentele lor de politici, sa-si intareasca cooperarea bilaterala si sa joace un rol mai important pentru rezolvarea crizei datoriilor", potrivit Xinhua.

Si presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, i-a indemnat sambata pe europeni sa-si rezolve problemele "in deplin acord si intelegere", regretand faptul ca, "din nefericire", sunt inca departe de a face acest lucru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#summit g20, #G20 criza zona euro, #G20 discutii crestere economica , #Zona euro