Criza economica Spania: Solicitarea ajutorului financiar extern, o chestiune de saptamani

Luni, 15 Octombrie 2012, ora 14:10
1776 citiri
Criza economica Spania: Solicitarea ajutorului financiar extern, o chestiune de saptamani

Spania ar putea cere ajutor financiar de la tarile din zona euro in luna noiembrie, au declarat surse europene apropiate situatiei.

Solicitarea guvernului de la Madrid ar urma sa fie tratata la pachet cu o revizuire a programului pentru Grecia si un sprijin financiar pentru Cipru, conform Mediafax.

Guvernul spaniol analizeaza conditiile unui astfel de pachet de ajutor extern si a anuntat ca va lua o decizie doar dupa ce are mai multa claritate privind necesarul de finantare.

"Ne miscam, facem pasi, pregatiri. Lucrurile se vor cristaliza in noiembrie", a declarat un inalt oficial implicat in discutiile pentru un posibil ajutor destinat Spaniei.

La solicitarea de a clarifica daca afirmatiile sale inseamna ca Spania va cere ajutor in noiembrie, oficialul a afirmat: "Sunt increzator ca se va intampla in noiembrie".

Opinia publica in Germania, dar si in Finlanda sau Olanda, se opune tot mai puternic sprijinirii altor state din zona euro. Un pachet de ajutor extern ar trebui sa primeasca aprobare parlamentara in Germania si Finlanda.

Spania vrea sa ceara ajutor financiar zonei euro. Germania ii cere sa astepte

O a alta sursa, care a discutat cu parlamentari germani, a afirmat ca acestia nu vor putea fi convinsi sa voteze pentru un program de ajutor "decat daca este o problema de viata si de moarte".

Programul de austeritate aplicat de guvernul de la Madrid, condus de premierul Mariano Rajoy, este cel mai dur de la revenirea Spaniei la democratie, in 1978, dar nu a reusit sa tina sub control deficitul, din cauza adancirii recesiunii.

Recesiunea face ravagii in Spania. Cel mai dur program de austeritate nu da rezultate

Datoria publica a Spaniei a ajuns la un nivel record de 75,9% din PIB in trimestrul al doilea al acestui an, in urcare de la 72,9% in primele trei luni ale anului.

Saptamana trecuta, agentia americana de evaluare financiara Standard & Poor's a anuntat ca a retrogradat cu doua trepte ratingul Spaniei, la "BBB-".

Spania, la un pas de categoria "junk"

#Spania ajutor financiar extern, #ajutor financiar Spania, #masuri austeritate spania , #Zona euro