Croatia vrea sa treca la euro in urmatorii 8 ani: Vom adopta masuri majore de consolidare fiscala

Luni, 30 Octombrie 2017, ora 12:22
3303 citiri
Croatia vrea sa treca la euro in urmatorii 8 ani: Vom adopta masuri majore de consolidare fiscala
Foto: CC0 Creative Commons

Croatia are ca obiectiv aderarea la zona euro in urmatorii 7-8 ani, a afirmat, luni, premierul Andrej Plenkovic, transmite Reuters.

"Nu vrem sa specificam data exacta, dar vrem ca Croatia sa devina membra a zonei euro in timpul urmatoarelor doua mandate guvernamentale", a declarat Andrej Plenkovic, la o conferinta pe teme economice dedicata introducerii euro in acest stat.

Croatia, care a aderat la UE in urma cu patru ani, are de anul trecut un Guvern de centru-dreapta.

Croatia vrea sa intre in ERM II (mecanismul ratelor de schimb - n. red.) in urmatorii trei ani, inainte ca tara sa preia presedintia UE, in 2020, a afirmat premierul croat.

In prezent, noua dintre cele 28 de state din UE nu utilizeaza moneda euro. Conform tratatelor UE, toate statele membre UE sunt asteptate sa adopte euro, cu exceptia Marii Britanii si a Danemarcei, care au anuntat ca nu doresc sa faca parte din uniunea monetara.

Banca Centrala a Croatiei mentine deja moneda nationala, kuna, intr-o banda ingusta de variatie, intre 7,3 - 7,7 pentru un euro, intervenind ocazional pe piata valutara interna, in special pentru a atenua presiunile care duc la aprecierea monedei.

Principala dificultate a Croatiei inainte de adoptarea euro o reprezinta reducerea datoriei publice, care este usor peste 80% din PIB.

"Obiectivul nostru este reducerea datoriei la 72% din PIB pana in 2020. Vom adopta masuri majore de consolidare fiscala, iar anul acesta deficitul bugetar va fi chiar mai scazut decat nivelul de 0,9% din PIB inregistrat anul trecut", a declarat Plenkovic.

Cinci dintre fostele state comuniste care sunt acum membre ale UE - Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia si Lituania - au intrat deja in zona euro.

Alte state, cum ar fi Polonia, Cehia si Ungaria, nu sunt atat de nerabdatoare, din cauza discrepantelor existente intre veniturile din estul si vestul continentului si a necesitatii de a avea politici monetare independente pentru a le ajuta sa gestioneze socurile economice externe.

Luna trecuta, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si-a exprimat dorinta de a vedea cat mai multe tari din Uniunea Europeana alaturandu-se zonei euro.

In schimb, guvernatorul Bancii Nationale a Austriei, Ewald Nowotny, a apreciat ca zona euro nu ar trebui sa relaxeze conditiile ce trebuie indeplinite de statele membre UE care vor sa adere la euro, adaugand ca ar trebui analizate cu atentie economiile statelor candidate.

Nowotny precizeaza ca principalele criterii ce trebuie indeplinite pentru aderarea la zona euro se refera la rata inflatiei, evolutia dobanzilor pe termen lung, deficitul bugetar, datoria publica, stabilitatea cursului de schimb si o serie de aspecte juridice precum independenta bancii centrale.

"Insa, asa cum experienta ne-a demonstrat, luarea in considerare a criteriilor ce tin de economia reala este absolut necesara pentru deciziile concrete", a spus Nowotny, dand ca exemplu balanta comerciala a unei tari sau datele referitoare la locurile de munca si veniturile per capita.

Si Romania ar putea fi in masura sa adere la zona euro in urmatorii opt ani, dar, la randul sau, zona euro are nevoie sa isi imbunatateasca modul in care functioneaza, a declarat recent Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

#Croatia Zona Euro , #Zona euro