Cum vad economistii eventuala iesire a Greciei din zona euro

Vineri, 01 Iunie 2012, ora 14:30
1360 citiri
Cum vad economistii eventuala iesire a Greciei din zona euro

Economistii au pareri diferite privind subiectul iesirii Greciei din zona euro.

Samy Chaar, specialist in strategii la banca Lombard Odier, si Charles Wyplosz, profesor de economie internationala la Geneva, la Institutul universitar de studii internationale si dezvoltare, au fost intervievati de ziarul elvetian Le Temps.

In timp ce Samy Chaar spune ca unii economisti se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro, Charles Wyplosz, considera, dimpotriva, ca ar fi o catastrofa. specialisti.

Samy Chaar afirma ca "intrebarea care se pune nu este daca iesirea Greciei din zona euro va avea loc, ci cand va avea loc". "Costul mentinerii ei in zona euro este exorbitant. Este desigur putin cam devreme, dar s-ar putea ca mai tarziu chiar grecii sa doreasca sa paraseasca Uniunea Monetara. Economia greaca este intr-o depresiune fara precedent, tara se confrunta cu o deflatie considerabila, indatorarea este imensa si rambursarea dobanzilor reprezinta practic o cincime din veniturile fiscale. In acelasi timp, pare putin probabil ca Grecia va putea iesi din aceasta situatie prin crestere. Cea mai buna solutie este parasirea zonei euro, nerambursarea datoriei si deprecierea monedei sale. Dupa socul initial, Grecia se va descurca mai bine decat daca ramane in zona euro. Daca ar fi facut acest lucru acum trei ani, acum economia ei ar fi inregistrat o crestere", spune Chaar.

In schimb, Charles Wyplosz nu este de acord cu aceasta varianta. "Din punct de vedere economic, iesirea din zona euro nu este un lucru rational. Costul ar fi enorm pentru Grecia. Toate contractele sunt incheiate in euro. Daca tara iese din zona euro, toate aceste contracte nu vor mai fi valabile, ceea ce va provoca framantari in randul populatiei, intre cei care au de castigat si cei care au de pierdut. Si invers, daca Grecia ramane in Uniunea Monetara, ea pierde mult in termeni de autonomie si de competitivitate. Or, eu cred ca pierderea de competitivitate se ridica la maxim 15%. Problema care se pune este deci sa se stabileasca daca solutia cea mai putin costisitoare este sa se aplice o reducere a salariilor, asa cum se intampla acum, sau sa se deprecieze moneda", spune profesorul.

Cum vad economistii problema insolventei Greciei

Potrivit lui Wyplosz, daca Grecia iese din zona euro, moneda ei se va deprecia pe jumatate si, in consecinta, datoria exprimata in euro va reprezenta dublul fata de nivelul actual, ceea ce va fi greu de suportat. "Pentru mine, cea mai buna solutie pentru Grecia este insolventa, dar fara sa iasa din zona euro. Europenii, in frunte cu germanii, trebuie sa inteleaga ca nu exista alte solutii si ca datoria greceasca va trebui oricum stearsa aproape in totalitate", adauga profesorul.

In scenariul luat in considerare de Chaar, nu se evita insolventa Greciei, dar "acest lucru nu va rezolva cu nimic problema competitivitatii". "Grecia trebuie sa aleaga acum daca urmeaza calea Japoniei sau cea a Argentinei. Altfel spus, o crestere foarte mica timp de douazeci de ani, deflatie si, in cazul Greciei, o problema de productivitate, de industrializare si de locuri de munca. Sau, daca se accepta socul acum, cu o recesiune de 10% si o depreciere de 50% a monedei, se rezolva problematica insolventei permitand economiei grecesti sa-si recapete competitivitatea", declara Chaar.

In schimb, Wyplosz afirma ca nu trebuie supraestimat efectul benefic al deprecierii, pentru ca este vorba de o economie inchisa, care exporta putin (efectul benefic ar fi ieftinirea produselor fabricate in Grecia). "Daca se va introduce drahma si ea va fi depreciata, acest lucru va fi repede anihilat de inflatia care va urma in mod obligatoriu, deoarece nimeni nu va dori sa imprumute un stat care a fost in insolventa si banca centrala va fi obligata sa finanteze deficitul bugetar prin tiparirea de bancnote. Avantajul unei iesiri din zona euro va fi deci foarte moderat si limitat in timp", afirma acesta.

Analistul Samy Chaar adauga ca problema competitivitatii Greciei este cea care il ingrijoreaza mai mult. "Grecia este o tara care s-a dezindustrializat si care nu mai exporta mare lucru. Or, ca sa te reindustrializezi trebuie sa fii mai competitiv. Acest lucru se face prin cresterea productivitatii, scaderea salariilor sau, eventual, deprecierea monedei", potrivit acestuia.

"Toata lumea vrea o moneda subevaluata! Dar repet, daca Grecia ar inceta aplicarea actualelor masuri de austeritate, economia ei ar putea beneficia de o gura de oxigen fara sa fie nevoie de o relansare bugetara. Odata disparuta incertitudinea legata de datoria publica si dupa ce bancile grecesti vor fi recapitalizate, actuala stare de depresie economica va disparea imediat", precizeaza profesorul Wyplosz.

Diferenta intre rationamentul lui Wyplosz si cel al lui Chaar este ca primul crede ca insolventa Greciei va rezolva problema bugetara. "Odata rezolvata aceasta problema, Grecia va avea o marja de manevra de care nu dispune acum. Problema unei deprecieri este ca ea echivaleaza cu iesirea din zona euro. Din punct de vedere economic, iesirea din zona euro ca sa dispui de o mica marja temporara de manevra mi se pare un calcul foarte prost", spune Wyplosz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Grecia iesire zona euro, #opinii economisti Grecia , #Zona euro