Cum vor fi afectate economiile din Balcani de iesirea Greciei din zona euro

Marti, 24 Iulie 2012, ora 14:31
1687 citiri
Cum vor fi afectate economiile din Balcani de iesirea Greciei din zona euro

Iesirea Greciei din zona euro este echivalenta cu un risc de colaps financiar in randul tarilor din Europa de Sus-Est, avertizeaza economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof.

Erik Berglof le-a cerut tarilor din Europa de Sud-Est sa-si intensifice eforturile de a se proteja de posibilele efecte secundare.

"Nu vorbim mult despre aceasta, dar... in aceste vremuri de criza trebuie sa se inteleaga importanta stabilitatii financiare", a declarat Berglof pentru Balkans.com.

Marti, la Atena vor veni reprezentantii creditorilor troicii - Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana pentru a evalua stadiul reformelor, la cinci ani de la inceputul crizei. FMI are in vedere si optiunea sistarii sprijinului financiar acordat Greciei.

Grecia intra la examen: Troica ii verifica reformele.

Capital Economics spune ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, se arata intr-un articol publicat luni de site-ul Argophilia Travel News.

Erik Berglof a spus ca desi "exista masuri in vigoare", Bulgaria, Romania si Serbia mai ales ar trebui "sa ridice un inel de aparare", pentru a se ajuta sa faca fata mai bine crizei.

Grecia are o prezenta semnificativa in economiile tarilor din Europa de Sud-Est

Problema cu care se confrunta Europa de Sud-Est este ca economiile unor tari ca Albania, Bulgaria, Macedonia, Romania si Serbia sunt impovarate de o prezenta greceasca enorma.

In cazul Bulgariei, 24% din activele sale nationale sunt in banci grecesti.

Potentialul de dezastru a fost subliniat si de Banca Mondiala, care a relevat faptul ca bancile grecesti poseda inca creante externe in valoare totala de circa 69 de miliarde de dolari in intreaga regiune, in pofida descarcarii unor astfel de creante in valoare de peste 8,5 miliarde dolari anul trecut. Aceste creante includ imprumuturi in valuta straina si interna si creditare transfrontaliera prin intermediul filialelor.

Capital Economics: Economia romaneasca s-ar putea contracta si mai mult

Problemele mocnesc si in Romania, se arata in analiza. In pofida faptului ca are cea mai mare economie din Balcani, tara se confrunta cu problema suplimentara a instabilitatii politice dupa caderea guvernului in luna mai.

Desi noile alegeri au fost programate sa aiba loc mai tarziu in acest an, este posibil ca economia romaneasca sa se contracte si mai mult. Asa cum se prezinta situatia, fara un guvern puternic toate eforturile de a opri incetinirea economica din Romania sunt paralizate de lupte politice interne, releva o analiza efectuata de Capital Economics.

Capital Economics a spus ca se teme ca economia romaneasca este cea mai vulnerabila dintre toate, in regiune, in cazul in care Grecia se retrage din zona euro, ca urmare a schimburilor comerciale masive si legaturilor financiare dintre cele doua tari.

Potrivit sursei mentionate, romanii sunt insa neatenti la aceasta problema - premierul Victor Ponta insusi a recunoscut ca spera ca Grecia sa reziste pana la capat si sa ramana in zona euro, si aceasta cu un bun motiv - avand in vedere lipsa de putere a politicienilor tarii in prezent, un astfel de dezastru nu ar putea veni intr-un moment mai prost decat cel actual, conchide analiza.

Bulgaria si Croatia s-ar putea confrunta cu o criza severa a creditelor externe

Compania britanica de consultanta Capital Economics a avertizat cu privire la riscurile cu care se confrunta Bulgaria si Croatia, despre ale caror banci spune ca sunt cel mai puternic dependente de linii de credit pe termen scurt de la banci din zona euro. Aceasta finantare este retrasa treptat, dar pericolul consta in posibilitatea unei retrageri mai bruste, care ramane o amenintare reala avand in vedere ca sectorul bancar al acestor tari este legat de Grecia si Italia aflate in dificultate.

"Daca acest scenariu se materializeaza, ambele economii se vor confrunta cu o criza severa a creditelor interne, care ar putea afecta circa 1,5% - 2,0% din PIB-ul acestora. In cel mai rau caz, ambele ar putea fi nevoite sa apeleze la Fondul Monetar International pentru ajutor", afirma Capital Economics.

Regiunea resimte deja efectele crizei creditelor din Europa. Schimburile comerciale intre tarile balcanice si zona euro au scazut destul de dramatic in ultimii ani si dintre toate tarile din regiune, numai Bulgaria a reusit sa aiba crestere economica in acest an (sub 1%). Economiile afectate ale vecinilor sai, Croatia, Romania, Serbia si Slovenia s-au contractat toate in acest an.

Cea care agraveaza si mai mult aceste probleme este continuarea dependentei regiunii de comertul cu tarile care au probleme, Italia si Grecia. In Bulgaria si Croatia, exporturile catre Italia se cifreaza la aproximativ 4% din PIB, in timp ce 3,5% din PIB-ul Bulgariei este generat de exporturi grecesti.

#Grecia iesire zona euro, #economie romania, #tari afectate Grecia, #economii tari Bancani Grecia , #Zona euro