Daianu: Exporturile romanesti depind de evolutia zonei euro

Marti, 15 Mai 2012, ora 11:54
1420 citiri
Daianu: Exporturile romanesti depind de evolutia zonei euro

Romania se afla in recesiune tehnica, un rezultat care se prefigura, iar acum este important ceea ce se intampla in zona euro, pentru ca exporturile Romanei depind de aceasta zona, a declarat Daniel Daianu, profesor de economie in cadrul SNSPA Bucuresti.

"Este un rezultat care se prefigura. Avem o scadere foarte mica, o stagnare a economiei. Sa speram ca in partea a doua a anului lucrurile nu vor fi afectate decisv de ceea ce se intampla in zona euro. Mie de aceasta mi-e teama cel mai mult", a spus Daianu.

El a explicat ca aceasta este o recesiune tehnica si ca nu este "problema economiei romanesti". "Preocuparea noastra este ceea ce se intampla in zona euro. Exporturile noastre depind de zonele acelea".

"Este vital sa nu se strice economia in zona euro. Daca am reusi sa crestem masiv absorbtia de fonduri UE si sa introducem masiv resurse in economie in trimestrele trei si patru, atunci am putea compensa. Nu avem nevoie de derapaje in executia bugetara, nu avem nevoie de deficite crescute, pentru ca acestea vor pune presiune pe leu", a precizat Daianu.

Romania a reintrat in recesiune dupa ce Produsul Intern Brut a scazut in primul trimestru din acest an cu 0,1% fata de ultimul trimestru din 2011, in date ajustate sezonier, al doilea trimestru consecutiv de scadere, potrivit primelor estimari de marti ale Institutului National de Statistica.

Fata de acelasi trimestru din 2011, produsul intern brut a inregistrat in T1 2012 o crestere cu 0,3% pe seria bruta si cu 0,8% pe seria ajustata sezonier.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie romaneasca zona euro, #exporturi Romania zona euro, #recesiune tehnica Romania , #Zona euro