De ce nu este posibila iesirea UE din criza prin deprecierea euro?

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 12:35
2502 citiri
De ce nu este posibila iesirea UE din criza prin deprecierea euro?
Deprecierea euro ar creste competitivitate statelor europene

Chiar daca deprecierea euro pare o solutie facila pentru iesirea UE din criza, acest lucru nu este posibil deoarece nu va fi permis niciodata de statele puternice, precum SUA sau Japonia.

Scaderea euro in raport cu restul valutelor de referinta de pe piata este o idee din ce in ce mai vehiculata atat in lume, cat si in Romania. Aceasta manevra ar face pietele europene cu probleme, precum Spania si Italia, mai competitive si ar duce per ansambu la revenirea economica a zonei euro.

Dupa parerea lui Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), aceasta este singura solutie fezabila pentru criza din zona euro.

"Deprecierea monedei euro va stimula intreaga zona euro fata de restul lumii si va ajuta tarile mai putin performante din zona euro, prin efectele de amploare pe care le-ar implica. Aceasta nu este o solutie pe termen lung, dar ar da timpul necesar pentru luarea unor masuri care sa duca la cresterea productivitatii muncii", a spus Croitoru.

Insa Daniel Daianu, profesor la SNSPA si fost ministru al Finantelor, spune ca acest lucru este imposibil, deoarece aceasta nu reprezinta o masura de control de care Europa sa dispuna dupa bunul plac, ci are nevoie de acceptul marilor puteri ale lumii.

"In primul rand, aceasta masura nu poate sa functioneze deoarece euro nu poate fi depreciat cum vrea Europa, ci cum vor si altii. Scopul si rezultatul acestei masuri ar fi cresterea competitivitatii UE, iar Germania ar ajunge o putere si mai mare. Cum ar putea SUA sau Japonia sa permita asa ceva?", adauga Daianu.

Asadar, deprecierea euro ar declansa o vrie de masuri interne in marile state ale lumii pentru ca acestea sa-si mentina competitivitatea pe plan mondial.

"In teorie aceasta masura este posibila, dar la modul realist nu este, mai ales ca se vorbeste de o depreciere a euro cu 30%", adauga Daianu.

Euro, la paritate cu dolarul

Despre solutia deprecierii euro pentru rezolvarea crizei europene a vorbit recent si economistul Nouriel Roubini, cunoscut sub numele de "Dr. Doom", care considera ca moneda unica ar trebui sa ajunga la paritate cu dolarul.

"Zona euro are nevoie de o depreciere serioasa pentru ca periferia sa-si poata restaura cresterea, balanta externa si competitivitatea", a declarat Roubini. "Tarile periferice au nevoie de un euro mai apropiat de dolarul american".

Moneda euro s-a pastrat la un nivel ridicat fata de dolar, in ciua crizei din UE. Roubini a adaugat ca pietele sunt "schizofrenice" in acest moment si ca nu pot decide daca trebuie sa rasplateasca sau sa pedepseasca state precum Spania sau Italia pentru planurile de austeritate adoptate.

"Exista acest cerc vicios legat de deficit, care, in timpul austeritatii, agraveaza recesiunea", a adaugat acesta. "Fara crestere, aceasta alunecare socio-politica va deveni sufocanta pentru unele guverne".

Ingrijorarea lui Roubini legata de crestre este impartasita de multi altii, pe masura ce zona euro se indreapta spre o a doua parte a unei recesiuni in W, anul acesta. Asa-numitele state PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania) inca genereaza temeri, focusul pietei fiind pe Spania, saptamana aceasta, tara care a fost sufocata de greve inainte de publicarea de vineri a bugetului.

Injectia de lichiditati realizata de Banca Centrala Europeana, care a revigorat pietele UE anul acesta, este doar un ajutor pe termen scurt, dupa cum a spus Roubini. Acesta a avertizat ca procesul dureros al usurarii poverii statelor europene va continua.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curs valutar euro dolar, #crestere euro, #depreciere euro, #criza zona euro, #criza europa, #daniel daianu, #lucian croitoru, #nouriel roubini , #Zona euro