Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prapastia dintre cele mai sarace si cele mai bogate judete ale Romaniei e tot mai adanca. In UE se intampla exact pe dos

Prapastia dintre cele mai sarace si cele mai bogate judete ale Romaniei e tot mai adanca. In UE se intampla exact pe dos


Decalajele economice intre judetele Romaniei s-au accentuat in perioada 2000 - 2014, iar intre regiunile din Europa Centrala si de Est (ECE) s-au redus, reiese dintr-un document al Consiliului de Programare Economica, publicat pe site-ul Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).

"Intre judetele Romaniei a avut loc un proces de accentuare a decalajelor economice in perioada 2000 - 2014. Totodata, intre regiunile din zona ECE, decalajele economice s-au redus in perioada 2000 - 2015. Aceste evolutii pot fi explicate prin convergenta celor mai performante regiuni ale Romaniei la media ECE", mentioneaza sursa citata.

Potrivit acesteia, convergenta regionala este un proces lent.

Documentul vorbeste si despre beneficiile si costurile aderarii la zona euro.

Ca beneficii sunt mentionate o crestere estimata de 5-10% a exporturilor si scaderi semnificative ale dobanzilor pentru tarile cu o istorie de inflatie ridicata inainte de criza economica. Se precizeaza ca dobanzile scazute au contribuit la criza indatorarii.

Alte beneficii, conform documentului, sunt cresterea rezistentei la socurile externe, reducerea costului capitalului si cresterea investitiilor straine directe, iar "efectul estimat asupra ISD in tarile din zona euro (EA11) a fost de 17%".

In ceea ce priveste costurile, sunt mentionate pierderea politicii de curs de schimb, politica monetara unica, limitarea rolului bancilor centrale, incertitudini privind modul de functionare a zonei euro si acumularea de dezechilibre.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 5981 ori