De ce trebuie sa "moara" euro

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 13:51
1225 citiri
De ce trebuie sa "moara" euro
Sursa: www.thoughtsfromaconservativemom.com

In ciuda faptului ca politicile monetare si felul in care ratele de schimb valutar se modifica tin de factori greu de explicat, analistii remarca stabilitatea monedei unice europene si atrag atentia ca optimisul liderilor din zona euro nu este justificat.

Economistii citati de Reuters sustin ca planul elaborat de liderii zonei euro se bazeaza pe un mix discutabil de inginerii financiare si pe promisiunile vagi de finantare venite de Asia, care sunt, cel mult, modeste.

Chiar si cea mai buna parte a planului, respectiv reducerea datoriilor Greciei cu

50% nu este suficienta pentru a stabiliza datoria din statul elen, grav afectata de criza datoriilor si de incetinirea cresterii economice.

Atunci se ridica intrebarea cum de moneda euro se tranzactioneaza "la o cota premium de 40%, in raport cu dolarul", desi investitorii continua sa vada criza datoriilor din zona euro cum se dezvolta.

Analistii citati de publicatia amintita remarca un motiv suficient de puternic pentru care euro ar trebui sa se prabuseasca si trei motive nu foarte convingatoare, pentru care moneda unica europeana ar trebui sa se aprecieze.

Absenta unei strategii clare pentru uniunea fiscala mai stricta va duce la o schimbare de natura constitutionala. De asemenea, Banca Centrala Europeana (BCE)va fi fortata sa cumpere cantitati din ce in ce mai mari de obligatiuni din zona euro.

Efectul pe termen scurt va fi favorabil zonei, dar pe termen lung, riscurile suverane constau in necesitatea capitalizarii BCE.

Apoi, in cazul in care tarile nordice puternice, din zona euro, nu sunt dispuse sa digere acest transfer, ia opozitia politica va continua sa fie la fel de mare, BCE se va vedea nevoita sa se autocapitalizeze prin tiparirea de moneda. In orice caz, amenintarea unei noi crize financiare este foarte mare.

In aceste conditii, ce argumente mai sustin stabilizarea monedei euro?

In primul rand, investitorii se pot convinge, ca, in cel mai rau scenariu, tarile nordice europene vor fi exclude statele mai slabe si vor realiza un "supereuro".

Dar, in timp ce acest scenariu are la baza o ipoteza reala, cu siguranta orice desprindere de zona euro ar avea efecte grave.

In al doilea rand, investitorii isi pot aminti ca, desi dolarul a fost epicentrul motivelor de panica din criza din 2008, consecintele s-au materializat in aprecierea monedei, intr-un mod paradoxal. Desi acum pare putin probabil, exista sanse ca tot contextul economic european sa se rasfranga asupra economiei americane.

Un al treilea motiv consta in faptul ca bancile straine si fondurile suverane ar putea fi interesante sa cumpere euro, pentru a acoperi riscurile la adresa SUA.

Investitorii guvernului nu sunt neaparat motivati de aceleasi convingeri pe care le au cei din sectorul privat. In cazul in care cererea externa este motivul real din spatele puterii monedei euro, exista riscul ca toti cumparatorii de obligatiuni suverane sa renunte, in cele din urma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#moneda euro disparitie, #efecte criza financiara, #criza euro , #Zona euro