Degradarea zonei euro ar putea dura 10 ani - raport Ernst&Young

Joi, 27 Septembrie 2012, ora 17:02
1197 citiri
Degradarea zonei euro ar putea dura 10 ani - raport Ernst&Young

Economia zonei euro se va contracta cu 0,5% in 2012, urmand ca in 2013 sa se inregistreze o crestere economica marginala, de 0,1%, conform raportului Eurozone Forecast, realizat de Ernst & Young.

Programul Bancii Centrale Europene privind achizitia de titluri de stat a redus semnificativ riscul dizolvarii zonei euro pe termen scurt, insa nu s-au produs transformarile necesare pentru restaurarea stabilitatii pe termen scurt, arata raportul companiei de consultanta.

BCE: S-a aprobat programul privind achizitiile de titluri de stat

Conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) a convenit un program nelimitat de achizitii de obligatiuni, in scopul readucerii sub control dobanzile mari la care se imprumuta unele state din zona euro.

Odata cu reechilibrarea economiilor din regiune si a relaxarii procesului de austeritate fiscala, va avea loc o crestere a Produsului Intern Brut. Este vorba insa de o crestere limitata, pe parcursul mai multor ani, sub amenintarea constanta a instabilitatii si a supra-indatorarii sectoarelor publice si private, spun oficialii Ernst & Young.

Rata somajului in zona euro va continua sa creasca, atingand in primul trimestru din 2014 peste 19,2 milioane de persoane sau putin peste 12% din forta de munca. Se estimeaza ca, in Portugalia, rata somajului va depasi 16%, in timp ce in Spania si Grecia se va ajunge la 26% si respectiv 27% din forta de munca.

Investitiile din zona privata vor fi reduse, ca reactie la conditiile de finantare tot mai dure, la nesiguranta legata de stabilitatea monedei unice si la o crestere lenta a profitului.

Se estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2016, investitiile vor ramane mult sub nivelul valorilor atinse in perioada de varf de dinainte de criza.

Functionarea mecanismelor de finantare implica o miscare spre o Europa mai federalizata, potrivit Ernst & Young.

Lista masurilor ce se impun pentru mentinerea zonei euro in forma actuala include extinderea Mecanismului de Stabilitate European (ESM), coeziune bancara, progrese in vederea coeziunii fiscale si o schimbare in politicile macro in vederea concentrarii mai mult pe crestere si mai putin pe austeritate.

#zona euro crestere economica, #economie zona euro, #BCE economie zona euro , #Zona euro