Doltu: Adoptarea euro poate impulsiona afacerile si investitiile

Marti, 10 Iulie 2012, ora 16:22
1644 citiri
Doltu: Adoptarea euro poate impulsiona afacerile si investitiile

Adoptarea euro, chiar daca nu este posibila in momentul de fata, reprezinta un obiectiv ce are capacitatea de a impulsiona afacerile si investitiile pe plan local, a declarat Claudiu Doltu, Secretar de Stat in ministerul Finantelor, in cadrul reuniunii Consiliului ECOFIN, de la Bruxelles.

"Asumarea indeplinirii criteriilor tehnice pentru adoptarea euro - chiar si fara a vorbi in acest moment de o decizie politica privind adoptarea monedei unice - ar genera semnale de clarificare pentru investitori, pentru mediul de afaceri in general. Imbunatatirea sentimentului pietei si al oamenilor, privind directia in care merge Romania ar putea contribui substantial la cresterea afacerilor si a investitiilor", a declrata Claudiu Doltu.

Secretarul de Stat a declarat ca guvernul urmareste cu atentie si participa la discutiile care privesc evolutiile institutionale din zona euro.

"Cu sau fara decizia politica privind euro, inflatia in Romania trebuie sa continue sa scada spre nivelul apropiat de cel din tarile din zona euro cu cele mai bune performante, deficitul bugetar trebuie sa ramana sub 3% din PIB, datoria publica trebuie sa ramana sub 60% din PIB, ratele dobanzii trebuie sa se apropie de nivelul de referinta din zona euro, iar fluctuatiile cursului de schimb trebuie sa fie reduse", a precizat Doltu.

Claudiu Doltu remarca faptul ca societatea romaneasca este favorabila asumarii unui astfel de proiect.

"Oamenii isi evalueaza deja activele in euro, tin evidenta veniturilor si datoriilor in euro. De la chirii, la vacante, de la vanzarea sau cumpararea de autoturisme pana la plata meditatiilor copiilor, romanii isi tin evidentele in euro. Exportatorii si importatorii ar prefera euro fluctuatiilor nedorite ale cursului de schimb", potrivit Secretarului de Stat.

#adoptare euro Claudiu Doltu, #romania adoptare euro, #adoptare euro 2015, #efecte adoptare euro , #Zona euro