Economia Germaniei creste cu 0,5% in T1, in timp ce Franta stagneaza

Marti, 15 Mai 2012, ora 11:24
1382 citiri
Economia Germaniei creste cu 0,5% in T1, in timp ce Franta stagneaza

Economia Germaniei surprinde analistii cu o crestere de 0,5% in primul trimestru, insa Franta este in stagnare, potrivit datelor oficiale prezentate marti de cele mai mari economii din Europa.

Produsul Intern Brut al Germaniei a urcat in primele trei luni ale anului cu 0,5% fata de trimestrul al patrulea din 2011, cand inregistra o contractie de 0,2%.

Intre timp, economia Frantei a stagnat, dupa ce a crescut usor in ultimele trei luni ale anului trecut.

Media estimarilor economistilor indica o contractie economica de 0,2% la nivelul zonei euro in primul trimestru, dupa scaderea de 0,3% din trimestrul al patrulea din 2011, care ar marca astfel a doua runda de recesiune in Europa in ultimii trei ani.

Evolutia neasteptat de solida inregistrata in Germania ar putea atenua insa scaderea la nivelul zonei euro, deoarece o astfel de crestere a celei mai mari economii europene nu a fost anticipata de analisti.

Performantele divergente ale celor mai mari economii europene vor alimenta dezbaterea "austeritate versus crestere" la nivelul zonei euro, aflata la marginea unei noi crize, cu epicentrul tot in Grecia.

Presedintele ales al Frantei, Fracois Hollande, va fi investit marti si va merge ulterior la Berlin, pentru discutii cu cancelarul german Angela Merkel.

Hollande vrea masuri de sustinere a cresterii economice in Europa si nu este de acord cu strategia de austeritate adoptata de UE sub indrumarea Germaniei. De cealalta parte, Merkel nu a indicat ca ar respinge masuri de crestere, insa nu va accepta, probabil, decizii care ar impinge in sus cheltuielile publice si, implicit, deficitele si datoria de stat.

"Este o revenire foarte solida. Declinul din trimestrul al patrulea nu era inceputul unei recesiuni, ci numai o scadere usoara. Nu sunt sigur cum vor continua lucrurile. Germania merge mai bine decat restul zonei euro, dar nu cred ca va continua la aceeasi viteza", a declarat pentru Reuters un economist al Commerzbank, comentand cresterea economica de 0,5% inregistrata de Germania in primul trimestru.

Media estimarilor a 41 de economisti contactati de Reuters indica un avans de numai 0,1%, iar cea mai optimista prognoza era de 0,2%.

La cresterea economiei germane in primele trei luni au contribuit atat exporturile, cat si consumul intern.

Economia Frantei a stagnat, trasa in jos de cererea redusa in randul populatiei si de declinul exporturilor.

#economie germania crestere, #evolutie economie Germania Franta, #economie zona euro , #Zona euro