Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in trimestrul 2

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 14:18
1093 citiri
Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in trimestrul 2

Economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru al acestui an, in comparatie cu primul trimestru, a informat joi Oficiul european pentru Statistica (Eurostat), confirmand o estimare preliminara publicata in luna august.

In primul trimestru al acestui an, activitatea economica a stagnat.

Comparativ cu perioda similara a anului trecut, Produsul Intern Brut al zonei euro a inregistrat o contractie de 0,5% in al doilea trimestru, dupa ce in primul trimestru a stagnat.

Cheltuielile de consum au scazut cu 0,2% in cel de-al doilea trimestru comparativ cu primele trei luni ale acestui an, in timp ce investitiile au scazut cu 0,8%, dupa o scadere de 1,3% in primele trei luni. Exporturile au crescut cu 1,3%, dupa o crestere de 0,7% in primul trimestru, iar importurile au crescut cu 0,9%, dupa un declin de 0,2% in primul trimestru.

O contractie a PIB in al doilea trimestru aduce zona euro in pragul recesiunii, definita tehnic drept doua trimestre consecutiv de crestere economica negativa.

Zona euro, la un pas de recesiune

Zona euro a inregistrat un recul al PIB si in ultimul trimestru al anului trecut (minus 0,3%), insa in primul trimestru al acestui an activitatea economica a stagnat.

In Uniunea Europeana, PIB-ul a inregistrat o scadere de 0,1% comparativ cu trimestrul precedent si o contractie de 0,3% in ritm anual.

Romania a avut a patra mare crestere economica din Uniunea Europeana in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent, 0,5%, fiind devansata doar de Suedia (1,4%), Letonia (1,0%) si Slovacia (0,7%).

Comparativ cu perioda similara a anului trecut, PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere de 1,7%, cresteri mai mari fiind inregistrate in Letonia (4,3%), Slovacia (3%), Lituania (2,8%), Estonia si Polonia (2,5%) si Suedia (2,2%).

Potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS), Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru primul semestru din 2012 a fost de 248,592 miliarde lei preturi curente, in crestere, in termeni reali, cu 0,8% fata de aceeasi perioada din 2011.

Crestere economica anuala de 1,2% in trimestrul doi

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie zona euro, #pib zona euro, #recesiune zona euro, #economie Romania FMI , #Zona euro