Euro, distrus de democratie

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 12:58
1352 citiri
Euro, distrus de democratie
Politicienii nu vor mai sustine euro

Moneda unica a fost amenintata in ultimii ani de criza datoriilor europene, de masurile de austeritate si neincrederea in uniunea monetara. Insa acum planeaza un alt gen de pericol asupra euro: democratia.

Moneda unica a supravietuit unui sir lung de dezastre, de la criza bancara din Irlanda, la colapsul pietei imobiliare din Spania si haosul economic din Grecia, relateaza Times. Va supravietui aceasta si democratiei?

In cele mai multe state din zona euro nu mai exista o majoritate substantial dispusa sa se sacrifice pentru a mentine intact sistemul monedei unice. Acest lucru este valabil de mai mult timp, insa in ultima perioada s-a intensificat. S-a discutat foarte mult despre "deficitul democratic" al zonei euro, concept care se refera la faptul ca sistemul economic european este, in mare parte, creatia intereselor politice si de afaceri.

Acest sistem sufera de lipsa de transparenta si de sustinerea populatiei din zona. Insa, pana acum, suportul elitelor a fost mai mult decat suficient pentru a mentine aceasta entitate intacta.

In ultimele saptamani, elitele au inceput sa-si piarda din putere. Cateva dintre cele mai importante tari europene trec prin alegeri, iar partidele politice care sustin euro risca sa piarda.

In statele cele mai afectate din punct de vedere financiar, rezistenta poporului la masurile de austeritate este din ce in ce mai mare. In acelasi timp, in tarile care inca stau bine din punct de vedere economic, electoratul nu mai este dispus sa finanteze statele care risca insolventa.

Primul tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Franta a fost o dovada a scaderii sustinerii populare. Presedintele Nicolas Sarkozy, al doilea cel mai puternic om politic din zona euro, dupa cancelarul german Angela Merkel, a avut o politica puternica de salvare a euro.

A pierdut primul tur in fata socialistului Francois Hollande. Mai mult, are sanse sa piarda cu o diferenta de 8 procente si al doilea tur de scrutin, care va avea loc pe 6 mai.

Hollande nu se opune euro in principiu. Insa respinge politicile de austeritate si cere o concentrare mai mare pe crestere, preferand cresterea taxelor in defavoarea taierii cheltuielilor bugetare. Pe scurt, eforurile lui Hollande de a salva euro vor fi probabil pe jumatate la fel de intense ca cele ale lui Sarkozy.

Inlocuirea lui Sarkozy cu Hollande va slabi axa germana-franceza si va reduce increderea in pietele financiare europene. Zona euro isi va pierde directia.

Cu toate ca Franta este cea mai importanta tara care trece prin alegeri, acelasi trend este evident si in alta parte. Pe 6 mai, in aceasi zi cu alegerile din Franta, in Grecia va fi ales Parlamentul.

Coalitia socialista si conservatorii care sustin implementarea politicilor de austeritate in Grecia vor suferi pierderi crunte, dupa cum arata sondajele.

In acelasi weekend, in unele parti din Italia, vor avea loc alegeri locale, care, cel mai probabil, vor arata o scadere a entuziasmului pentru actuala guvernare.

Riscul in toate aceste tari nu este doar ca vor ajunge la putere partide care vor dori retragerea din zona euro si reintroducerea monedelor nationale. Acest lucru ar fi dezastruos din punct de vedere financiar si va cauza pierderi masive pentru banci, institutii financiare international si guverne nationale.

Drept urmare, partidele care vor castiga alegerile din tarile europene vor sustine in principiu zona euro.

Problema reala este ca, pe masura ce sustinerea populara pentru euro se stinge de-a lungul spectrului politic, guvernele vor fi tot mai putin dispuse sa ia masuri agresive si dureroase necesare pentru a mentine zona euro intacta.

În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#zona euro criza, #moneda euro, #alegeri franta, #alegeri grecia, #criza economica, #criza financiara , #Zona euro