Euro, lovit puternic de turbulentele politice din Europa

Luni, 23 Aprilie 2012, ora 18:43
1483 citiri
Euro, lovit puternic de turbulentele politice din Europa
Euro a scazut luni cu 0,7% fata de dolar

Euro a scazut, luni, puternic fata de dolar pe fondul temerilor legate de criza datoriilor, care ar putea arunca in prapastie natiunile europene, insa mai ales a turbulentelor politice din Franta si Olanda.

Analistii spun ca increderea in moneda unica a scazut brusc, mare parte dintre investitori cautand sa vanda euro la orice pret, inaintea licitatiilor datoriilor Italiei si Olandei, pregramate pentru aceasta saptamana, relateaza Reuters.

Guvernul olandez s-a aflat aproape de un colaps dupa ce a esuat sa cada de acord asupra unor taieri bugetare, in timp ce randamentul obligatiunilor italiene si costurile de imprumut ale Frantei au crescut brusc.

Franta a inceput sa se imprumute mai scump, dupa ce socialistul Francois Hollande, care a promis ca va renegocia tratatul fiscal european, a castigat prima runda a alegerilor prezidentiale.

"Euro este din ce in ce mai slab pe masura ce nesiguranta politica este in crestere, mai ales in Olanda si Franta", a declarat Eric Viloria, responsabil cu strategia valutara la Forex.com.

"Esecul discutiilor legate de austeritate in Olanda sugereaza faptul ca sunt probabile alegeri anticipate si pun un semn de intrebare asupra ratingului AAA al tarii, unul dintre ultimele ramase in zona euro".

Euro a scazut cu 0,7 procente, pana la 1,3127 dolari, dupa ce vineri ajunsese la 1,3226 dolari. Saptamana trecuta, moneda unica se apreciase cu 1%, inregistrand astfel cea mai buna evolutie de la sfarsitul lunii februarie.

Moneda a fost supusa si presiunii exercitate de datele care arata o scadere neasteptata a productiei industriale nemtesti, in aprilie, cu cea mai mare rata din ultimii trei ani. De fapt, intreaga zona euro a suferit in ultima perioada o contractie a productiei si serviciilor.

"Nu a fost un inceput de saptamana foarte bun pentru euro, cifrele publicate de Germania adaugandu-se temerilor ce vin din factorii de risc politic", spune Jeremy Stretch, seful departamentului de strategie valutara din cadrul CIBC World Markets.

"Daca obligatiunile continua sa creasca si pietele de capital vor fi si mai presate, am putea sa vedem euro coborand spre 1,3050 dolari in scurt timp", a mai spus acesta.

Multi jucatori de pe piata se asteapta ca euro sa se tranzactioneze in plaja de 1,3000 - 1,3300 dolari, increderea investitorilor urmand a fi dominate de ingrijorarile legate de soarta zonei euro. Insa analistii spun ca euro ar putea sa se prabuseasca brusc pana sub 1,3 dolari.

Bursele, in scadere

Situatia din Franta si Olanda si indicii macroeconomici dezamagitori au lovit si in pietele europene de capital. Bursele au inceput luni tranzactiile in scadere, dar declinul s-a accentuat pe parcursul zilei odata cu acumularea stirilor negative.

La ora 12:00 GMT, indicele CAC 40 al bursei din Paris era in scadere cu 2,28%, DAX al bursei din Frankfurt cu 2,77%, iar indicele londonez FTSE 100 cu 1,88%.

Indicele Ibex 35 al bursei din Madrid este in declin cu 2,79%, iar FTSE Mib al bursei din Milano cu 2,21%.

"Instabilitatea politica din Europa apasa piata, cu incertitudini legate de rezultatul scrutinului din Franta si criza guvernamentala din Olanda, care a luat bursele prin surprindere si a creat un element suplimentar de nesiguranta", a declarat Yves Marcais, broker la Global Securities.

#curs valutar, #curs euro dolar, #alegeri Franta 2012, #Francois Hollande presedinte Franta, #austeritate europa, #bursa scadere indici , #Zona euro