Eurostat: Decembrie, luna cu cea mai mare scadere a vanzarilor din ultimii 3 ani

Duminica, 05 Februarie 2012, ora 14:01
1387 citiri
Eurostat: Decembrie, luna cu cea mai mare scadere a vanzarilor din ultimii 3 ani

Vanzarile cu amanuntul din zona euro au scazut in mod neasteptat in luna decembrie, fiind inregistrata cea mai mare scadere din ultimii trei ani, care alaturi de nivelul somajului si al inflatiei dovedesc o lipsa de stabilitate a ecomoniei din zona euro.

Vanzarile din cele 17 state cu moneda unica au scazut cu 0,4% in decembrie, desi specialistii estimau o crestere cu 0,3%.

Comertul cu amanuntul in statele europene a inregistrat o scadere cu 1,6% in 2011 fata de anul precedent, potrivit statisticilor Eurostat citate deReuters.

Aceasta este cea mai mare scadere anuala din decembrie 2008, cand vanzarile cu amanuntul au pierdut 1,6 procente, 2008 fiind anul care marca inceputul celei mai mari crize financiare dupa cea din 1930.

Se pare ca efectele crizei financiare inca se resimt in statele din zona euro. Vanzarile in comertul cu amanuntul coroborate cu un nivel al somajului de 10,4% in decembrie si o inflatie de 3% dovedesc ca perspectivele iesirii din criza se lasa asteptate.

Chiar si in Germania, cea mai puternica economie a blocului European, vanzarile au scazut cu 1,4% in decembrie fata luna anterioara. Scaderi mai putin semnificative s-au inregistrat si in Franta si Spania, de 0,3 respectiv 0,8%.

"Nu ne asteptam niciun miracol de la consumatori in acest an, pentru ca economia mondiala nu a ajuns la un nivel de plutire. Nu avem un nivel de crestere economica suficient de mare pentru a genera locuri de munca si pentru a stabiliza piata fortei de munca", a declarat Guillaume Menuet, economist la Citigroup.

Liderii UE au promis la summitul de luni fonduri gratuite pentru a promova locuri de munca si, astfel, sa ajute la relansarea economiei zonei euro, o schimbare in strategia lor de pana acum, care se baza pe reducerea cheltuielilor, ca singura modalitate de a ajuta relansarea economiei din zona euro.

#comert cu amanuntul, #vanzari zona euro, #vanzari state zona euro , #Zona euro