Fost guvernator al Bancii Angliei: Zona euro este condamnata

Luni, 29 Februarie 2016, ora 11:40
5454 citiri
Fost guvernator al Bancii Angliei: Zona euro este condamnata
Foto: Ziare.com

Criza din zona euro se muta din zona economica in cea politica, iar acest lucru se arata extrem de periculos si capabil sa rupa legaturile din interiorul Uniunii Europene, avertizeaza lordul Mervyn King, fost guvernator al Bancii Angliei.

Ziarul britanic The Telegraph a prezentat fragmente dintr-un volum proaspat lansat de fostul sef al Bancii Angliei, in care acesta avertizeaza ca pasii facuti pentru realizarea unei uniuni fiscale in interiorul zonei euro nu vor linisti tensiunile existente in grupul celor 19 state membre.

Spre o criza politica

In presiunile exercitate de elitele financiare ale Europei si Americii de Nord asupra zonei euro, Mervyn King intrevede pericolul unei crize economice si politice, alimentata si de sirul nesfarsit de programe bailout si de austeritate.

Actualul proces de consolidare a nucleului Uniunii Europene poate semana discordie intre statele din zona euro, pe masura ce acestea sunt obligate sa cedeze suveranitatea lor si sa se supuna dictatelor venite de la Bruxelles, crede fostul guvernator al Bancii Angliei.

"Va conduce nu doar la o criza economica, ci si la una politica. Uniunea monetara a creat un conflict intre o elita centralizata pe de o parte si fortele democratiei si ale nationalismului, de cealalta parte. Este o evolutie extraordinar de periculoasa", considera lordul King.

O povara prea mare

Fostul guvernator al Bancii Angliei considera ca, pentru tarile aflate in pozitia Greciei, o eventuala "retrogradare" din zona euro, menita sa creasca competitivitatea acestor economii, s-ar putea dovedi tardiva.

Politicienii, deja speriati de cazurile numeroase de economii ajunse in situatii critice din cauza gradului ridicat de indatorare, s-ar putea dovedi incapabili sa ajunga la un acord in acest sens.

"Diferentele inregistrate intre tarile din zona euro si costul politic al acceptarii unei infrangeri au devenit deja prea mari.

Este o situatie nefericita pentru toate statele implicate - pentru ca uneori promovarea prea rapida poate fi o decizie neinspirata, iar retrogradarea poate fi sansa unui nou inceput - iar pentru lumea intreaga, zona euro de acum a ajuns o povara care atarna asupra sanselor de crestere economica", explica Mervyn King.

Abandonul, singura sansa

Germania si celelalte state puternice ar trebui sa constientizeze ca doar separarea de economiile necompetitive din flancul sudic le va da acestora din urma o sansa de a renaste, argumenteaza fostul guvernator.

In caz contrar, cea mai puternica economie a Europei s-ar putea trezi in postura de a semna continuu cecuri in alb pentru sustinerea uniunii monetare "ceea ce ar insemna asumarea unor costuri imense si fara de sfarsit pentru contribuabilii sai", argumenteaza King.

Perspectiva austeritatii continue si cea a unui somaj in crestere pot fi inlaturate doar prin abandonul zonei euro, considera lordul britanic, care admite ca exista un risc destul de mare si in acest caz.

"Parasirea zonei euro ar putea fi singura sansa de a gasi o cale catre cresterea economica si reducerea somajului. Beneficiile pe termen lung tind sa depaseasca costurile pe termen scurt", afirma Mervyn King.

Fostul guvernator al Bancii Angliei a facut apel si la reprezentantii FMI pentru a deschide procedurile de restructurare a datoriilor pentru anumite state din regiune.

In opinia sa, acest lucru va deveni inevitabil la un moment dat. "Marea provocare este sa atingem un echilibru in care noile datorii sa nu mai fie create la aceeasi scara ca inainte", mai spune lordul Mervyn King.

#criza zona euro, #criza datoriilor, #criza politica UE , #Zona euro