Fostul sef al Bancii Angliei cere iesirea Germaniei din zona euro: Va rani Europa!

Luni, 07 Martie 2016, ora 15:15
6762 citiri
Fostul sef al Bancii Angliei cere iesirea Germaniei din zona euro: Va rani Europa!
Foto: Acting Man

Fostul guvernator al Bancii Angliei Mervyn King se arata circumspect in privinta sanselor monedei unice de a rezista in fata presiunilor politice din zona euro.

Aflat intr-un turneu de promovare a celui mai nou volum al sau de analiza economica, King a dezvaluit in platoul postului BBC ca retragerea Germaniei din uniunea monetara ar fi singura sansa de salvare a monedei euro, informeaza Bloomberg.

"Ma ingrijoreaza faptul ca acest lucru se va transforma intr-o batalie intre vointa politica a unei elite, care a creat acest sistem, dar nu vrea sa recunoasca ca a fost o greseala, si simpla aritmetica economica", a comentat Mervyn King ultimele evolutii din zona euro.

"Vom suferi cu totii de pe urma acestui fapt", a mai spus fostul guvernator al Bancii Angliei in platoul emisiunii "Andrew Marr Show".

Printre concluziile dure trase de King se numara si una care poate parea surprinzatoare: Germania ar trebui sa se retraga din zona euro. Aceasta, desi economistul britanic admite ca motivele care au stat la baza crearii monedei unice au fost dintre cele mai bune.

"Germanii au vrut sa lege soarta tarii lor de Europa in asa fel incat nimeni din Europa sa nu se mai teama vreodata de Germania.

Rezultatul a fost exact invers, iar daca privesti la atitudinea Greciei de azi sau a Italiei fata de Germania vei vedea ca s-au strans tensiuni si temeri mai mari decat inainte. Iar aceasta da dureri de cap Germaniei", considera King.

Fostul guvernator al Bancii Angliei nu acuza Berlinul de aceasta evolutie a evenimentelor din zona euro, dar spune ca situatia era inevitabila din punct de vedere al aritmeticii economice.

"Pe termen lung, zona euro ar trebui sa ne ingrijoreze mai mult decat Uniunea Europeana", a comentat economistul, care a si mentionat ca analiza sa nu incurajeaza neaparat o despartire a Regatului Unit de UE.

"Este foarte clar ca suntem interesati si afectati de ceea ce se intampla in zona euro. Aceasta piata este cel mai mare partener comercial al Marii Britanii si va continua sa fie, ceea ce inseamna ca pentru noi chiar conteaza ce se intampla acolo", a declarat fostul guvernator.

#criza politica zona euro, #brexit, #mervyn king, #riscuri zona euro, #moneda unica europeana , #Zona euro