Germania acorda incredere Spaniei: Ce discuta la Madrid

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 17:09
977 citiri
Germania acorda incredere Spaniei: Ce discuta la Madrid

Autoritatile din Spania si Germania participa joi la reuniunea de afaceri comuna din Madrid. Partile vor analiza relatiile bilaterale de afaceri si comerciale, in cadrul unui for de discutii ce urmareste mai ales transmiterea unui semnal al increderii Germaniei fata de economia spaniola.

Reuniunea va fi incheiata tot in cursul zilei de joi, de cancelarul german Angela Merkel si de premierul spaniol Mariano Rajoy.

Dupa ce a insistat asupra reformelor structurale intreprinse si aplicate de guvernul conservator de la Madrid, precum si asupra influentei acestora asupra evolutiei economiei spaniole, ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a spus joi la reuniunea de afaceri mentionata ca Spania face acum ceea ce facea Germania acum zece ani - adica imbunatateste conditiile de pe piata muncii, concurenta pe piata, si reformeaza sistemul financiar.

Mai mult, a mai spus ministrul spaniol, Spania face acum "cele mai profunde eforturi de curatare a finantelor publice, dintre toate tarile OCDE".

Reuniunea de afaceri de joi se desfasoara in asteptarea unei decizii formale din partea BCE cu privire la sprijinirea datoriilor suverane ale statelor care se confrunta cu probleme de finantare pe piete, printre care si Spania, dar in speranta ca seful executivului de la Berlin va sprijini deschis programul de reforme si reduceri bugetare al guvernului de la Madrid, si ca va fi de acord si cu salvarea financiara pentru sectorul bancar spaniol, fara noi conditii macroeconomice.

Ziua deciziilor europene: BCE anunta noi detalii ale planului anticriza

Pozitia cancelarului german este cu atat mai asteptata cu cat Germania este una dintre tarile reticente la o astfel de interventie a Bancii Centrale Europene.

Forul de afaceri hispano-german continua pe durata intregii zile la Madrid, iar participantii - presedintii celor doua organizatii patronale, reprezentantii camerelor de comert, reprezentantii celor mai importante organizatii sindicale din cele doua tari, precum si zeci de reprezentanti ai mediului de afaceri - sustin ca vor analiza cu aceasta ocazie relatiile bilaterale.

In 2011, Germania a fost principalul exportator pentru Spania si al doilea cel mai mare importator al produselor iberice. Schimburile s-au situat la 22 de miliarde de euro in privinta exporturilor spaniole, respectiv 31 de miliarde de euro pentru importurile din Germania. In 2011, investitiile germane in Spania au depasit 1,1 miliarde de euro, iar tara iberica a fost al zecelea cel mai important investitor strain in Germania, cu un bilant de 1,2 miliarde de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Spania Germania reuniune afaceri, #Spania Germania relatii afaceri, #Spania Germania investitii , #Zona euro