Germania: Bancile spaniole nu vor fi recapitalizate direct

Sambata, 20 Octombrie 2012, ora 12:56
1323 citiri
Germania: Bancile spaniole nu vor fi recapitalizate direct

Bancile spaniole nu vor fi recapitalizate direct, a declarat premierul german Angela Merkel, precizand ca acestea beneficiaza deja de un program de pana la 100 de miliarde de euro.

Statele din zona euro, grabite sa recapitalizeze bancile spaniole

Recapitalizarea directa a bancilor spaniole este o solutie sustinta de Spania si Franta pentru reducerea presiunii pe datorii, potrivit Mediafax.

"Bancile spaniole au un program prin care pot fi recapitalizate, nu va avea loc o recapitalizare directa cu titlu retroactiv", a afirmat Merkel intr-o conferinta de presa la incheierea summit-ului european de la Bruxelles.

Cancelarul a adaugat ca astfel de recapitalizari vor fi posibile in viitor.

Franta dorea ca decizia de recapitalizare directa a bancilor sa poata fi aplicata retroactiv si sa fie in beneficiul institutiilor financiare spaniole, astfel incat sustinerea lor sa nu mai amplifice datoriile Spaniei.

In urma summit-ului UE, posibilitatea ca Madridul sa beneficieze rapid de o recapitalizare directa a bancilor, prin Mecanismul European de Stabilitate, a devenit mai indepartata.

"Recapitalizarea directa a bancilor va avea loc in 2013, dar nu stim exact cand", a aratat premierul italian Mario Monti.

Un diplomat european, mai putin optimist, a estimat ca bancile spaniole nu vor fi recapitalizate prin MES inainte de sfarsitul lui 2013, mai probabil in 2014.

La sfarsitul lunii septembrie, Spania a anuntat cele mai severe reduceri de cheltuieli bugetare de pana acum, in valoare de 40 de miliarde euro.

Spania anunta cel mai sever program de austeritate

Acest program nu a reusit sa nu a reusit sa tina sub control deficitul, din cauza adancirii recesiunii.

Recesiunea face ravagii in Spania. Cel mai dur program de austeritate nu da rezultate

Procentul creditelor neperformante aflate in portofoliul bancilor spaniole a ajuns, in iulie, la cel mai ridicat nivel inregistrat in ultimii 50 de ani, aproape unu din zece imprumuturi fiind considerat riscant, arata datele Bancii Centrale a Spaniei.

Spania atinge cel mai inalt nivel al creditelor neperformante din ultimii 50 de ani

Creditele neperformante (in principal credite imobiliare susceptibile de a nu putea fi rambursate) au urcat in iulie la 169,3 miliarde de euro, de la 164,4 miliarde de euro in iunie.

La sfarsitul lunii septembrie, Guvernul german au declarat ca nu doreste ca ajutorul financiar european in valoare de pana la 100 de miliarde de euro oferit Spaniei sa nu mearga direct la bancile din aceasta tara, ci la statul spaniol care trebuie sa-si asume rolul de garant si sa-l inregistreze in conturile sale.

Germania: Nu vrem ca ajutorul acordat Spaniei sa ajunga direct la banci

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#recapitalizare banci Spania, #banci Spania, #Germania recapitalizare banci Spania, #Merkel banci Spania , #Zona euro