Germania: Grecia trebuie sa continue reformele promise

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 16:30
1130 citiri
Germania: Grecia trebuie sa continue reformele promise
Wolfgang Schaeuble, ministrul german de finante

Grecia trebuie sa continue reformele pentru a beneficia de planuri de ajutor, a insistat marti ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble, dupa intrevederea cu omologul sau grec, Ioannis Stournaras.

Cei doi ministri au discutat despre progresele Greciei in programul de reforme.

"Este important ca Grecia sa-si indeplineasca complet obligatiile", a declarat Wolfgang Schauble in cursul intrevederii de la Berlin cu omologul sau grec, potrivit unui comunicat difuzat de Ministerul de Finante german.

Potrivit planurilor actuale, raportul troicii creditorilor Atenei (Fondul Monetar International, Uniunea Europeana si Banca Centrala Europeana), care urmeaza sa stabileasca daca Atena poate primi o noua transa de ajutor, "va putea fi publicat in octombrie", mentioneaza ministerul german.

Grecia a promis sa realizeze economii de 11,5 miliarde de euro in 2013 si 2014.

Liderii politici greci au cazut de acord pentru noi reduceri bugetare

In schimb, UE si FMI intentioneaza sa imprumute Greciei 130 miliarde de euro, fata de cei 110 miliarde de euro conveniti in 2010.

La sfarsitul lunii august, premierul grec Antonis Samaras s-a deplasat la Berlin si Paris pentru a da asigurari ca guvernul sau isi va onora angajamentele fata de creditori.

Imaginea Germaniei in strainatate, afectata de relatia acestei tari cu Grecia

Ministrul german de externe Guido Westerwelle a afirmat marti, intr-un interviu, ca imaginea Germaniei in strainatate este in pericol din cauza catorva pozitii extrem de criticate de unii privind criza din Grecia si din zona euro, informeaza AFP.

Evocand o vizita recenta in Asia si Kuweit, Westerwelle, membru al partidului liberal FDP, partener al coalitiei la putere, a explicat ca anumite declaratii din Germania alimenteaza dubiile unor persone in strainatate privind angajamentul real al Berlinului in favoarea monedei europene.

Germania a adoptat o pozitie extrem de ferma in gestionarea crizei, in special fata de Grecia, afectata de grave probleme financiare. Acest ton a fost calificat uneori intransigent de detractorii cancelarului Angela Merkel.

Mai multi responsabili politici germani sau experti economici au facut chiar apel la o iesire a Greciei din zona euro, lucru respins totusi de Merkel.

Angela Merkel: Germania vrea ca Grecia sa ramana in zona euro

#Wolfgang Schaeuble, #ministrul german de finante , #Zona euro