Indicele evolutiei viitoare a inflatiei din zona euro a scazut la un minimum al ultimelor 33 de luni

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 12:00
1988 citiri
Indicele evolutiei viitoare a inflatiei din zona euro a scazut la un minimum al ultimelor 33 de luni

Presiunile inflationiste din zona euro au scazut in octombrie la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, arata indicele evolutiei viitoare a inflatiei (EZFIG), publicat vineri, ceea ce sugereaza ca ritmul de crestere a preturilor va incetini semnificativ in urmatoarele luni, relateaza Reuters. Institutul de cercetare economica ECRI, cu sediul la New York, a anuntat ca indicele evolutiei viitoare a inflatiei, ce prevede evolutia inflatiei in urmatoarele sase-noua luni, a scazut in octombrie la un minimum al ultimelor 33 de luni, de 101,9 puncte, de la nivelul de 105,3 puncte in septembrie.


Presiunile inflationiste au scazut in octombrie in marile economii europene, la un minimum al ultimilor cinci ani in Franta si la un cel mai scazut nivel al ultimilor 12 ani in Spania.


"In contextul in care indicele EZFIG a inregistrat cel mai accentuat declin in interval de doua luni din ultimii opt ani, ajungand la cel mai mic nivel din ultimele 33 de luni, inflatia din zona euro urmeaza sa se tempereze in continuare", arata un comunicat emis de ECRI.


Inflatia din zona euro s-a temperat in noiembrie la 2,1%, de la 3,2% in luna anterioara, apropiindu-se de nivelul tintit de Banca Centrala Europeana (BCE), de usor sub 2%.