Inflatia in zona euro s-a mentinut in iunie la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

Joi, 17 Iulie 2014, ora 15:50
1713 citiri
Inflatia in zona euro s-a mentinut in iunie la cel mai redus nivel din ultimii patru ani

Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost de 0,5% in iunie, stabila comparativ cu luna precedenta, conform datelor publicate joi de Oficiul european de statistica (Eurostat).

Astfel, rata anuala a inflatiei in zona euro s-a mentinut pentru a doua luna consecutiv la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani.

Comparativ cu mai 2014, inflatia a crescut in 14 state membre, a ramas stabila in patru tari si a scazut in 10 state membre (inclusiv in Romania de la 1,3% la 0,9%). Tarile cu cea mai scazuta rata anuala a inflatiei au fost Bulgaria (minus 1,8%), Grecia (minus 1,5%), Portugalia (minus 0,2%), Ungaria si Slovacia (ambele cu minus 0,1%), iar cea mai ridicata rata anuala a inflatiei s-a inregistrat in Marea Britanie (1,9%), Austria (1,7%) si Luxemburg (1,2%).

In zona euro, cele mai mari cresteri de preturi in zona euro au fost inregistrate la tutun (crestere de 0,08 puncte procentuale), in restaurante si cafenele (crestere de 0,07 puncte procentuale) si chirii (0,06 puncte procentuale). In schimb, pretul legumelor a scazut cu 0,14 puncte procentuale, pretul serviciilor de telecomunicatii s-a redus cu 0,11 puncte procentuale, iar cel al fructelor cu 0,11 puncte procentuale.

In pofida scaderii din luna iunie, inflatia in zona euro ramane in continuare in zona de pericol a Bancii Central Europene, ceea ce alimenteaza speculatiile potrivit carora BCE va fi nevoita sa ia noi masuri pentru a pune capat tendintei de scadere a preturilor.

Banca Central Europeana a revizuit in jos prognozele de inflatie pentru zona euro pana in 2016, a anuntat in 5 iunie presedintele BCE, Mario Draghi.

Pentru acest an, BCE mizeaza pe o crestere a preturilor in zona euro de 0,7%, sub avansul de un procent preconizat in luna martie si mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE. De asemenea, potrivit noilor prognoze, in 2015 inflatia in zona euro ar urma sa ajunga la 1,1%, mai putin fata de 1,3% cat estima anterior, si la 1,4% in 2016, fata de 1,5% cat se prevazuse in luna martie.

#inflatie zona euro, #rata anuala inflatie, #preturi zona euro , #Zona euro