Comisar european: UE isi pierde influenta la nivel global, din cauza crizei

Joi, 23 August 2012, ora 14:35
1511 citiri
Comisar european: UE isi pierde influenta la nivel global, din cauza crizei

Criza datoriilor de stat din zona euro erodeaza influenta geopolitica a Europei si compromite pozitia de pe care negociaza Uniunea Europeana pe scena mondiala, a avertizat comisarul european pentru economie si politica monetara, Olli Rehn.

"In discutii despre decizii politice privind chestiuni economice globale, precum intalnirile G-20 si FMI, suntem de ceva timp in mod constant intr-o pozitie neplacuta din cauza crizei datoriiilor de stat. In ritmul acesta, statutul Europei in economia globala se deterioreaza ingrijorator", a declarat la Helsinki vicepresedintele Comisiei Europene, intr-o intalnire cu ambasadorii Finlandei.

Criza economica din Europa este in principal o criza de incredere, iar UE poate recastiga increderea comunitatii globale daca va actiona "ca o echipa", a afirmat oficialul european.

Rehn a adaugat ca politicienii si investitorii din Asia si Statele Unite considera ca Europa ar trebui sa "stranga randurile" din punct de vedere politic si economic, dar si sa infiinteze institutiile necesare pentru a sustine moneda unica.

"Parerea lor este ca problemele din zona euro sunt rezultatul unor actiuni care nu au fost duse la bun sfarsit, iar din acest motiv consolidarea zonei euro este directia logica in care trebuie sa avansam", a aratat oficialul.

Comisarul s-a referit la propunerile privind infiintarea unei institutii comune de supraveghere bancara in zona euro, finantata de Banca Centrala Europeana.

Proiectul pentru supraveghere bancara comuna in zona euro avanseaza

Rehn a explicat apoi ca supravietuirea zonei euro ar trebui sa aiba la baza trei strategii: programe pentru stabilizarea finantelor publice si reforme structurale in statele membre, crearea de mecanisme de siguranta financara sau de fonduri de stabilitate pentru finantarea reformei si un plan de dezvoltare pentru uniunea economica si monetara.

#criza zona euro, #Olli Rehn zona euro, #pozitie UE economia globala , #Zona euro