Intervalul 2011-2013, un obiectiv mai realist pentru Letonia privind adoptarea monedei euro

Luni, 12 Martie 2007, ora 11:52
876 citiri

Letonia nu va fi pregatita sa adopte moneda unica europeana inainte de intervalul 2011-2013, in contextul in care exista semnale ale supraincalzirii economice, a declarat, intr-un interviu pentru Reuters, ministrul Finantelor, Oskars Spurdzins.

"Exista semnale clasice ale supraincalzirii economice, si multi experti sunt de aceeasi parere", a declarat Spurdzins cu referire la ritmul de crestere economica inregistrat de Letonia in 2006, respectiv 11,9%, corelat cu o inflatie de peste sapte procente.

Oficialul leton a adaugat ca acest avans este prea accelerat.

Cu toate acestea, moneda Letoniei nu este expusa pericolului de depreciere, desi pe piata valutara locala s-au inregistrat vanzari masive luna trecuta.

Rata inflatiei in Letonia, care s-a plasat la 7,3% in luna februarie, este mult superioara nivelului maxim prevazut de Uniunea Europeana pentru aderarea la zona euro, iar guvernul a propus implementarea unui plan de reducere a preturilor, care urmeaza sa fie votat de parlament luna aceasta.

Spurdzins a afirmat ca data vizata pentru adoptarea euro, 1 ianuarie 2008, va fi modificata oficial in curand.

"Un obiectiv mai realist si optimist privind data la care va fi adoptata moneda euro ar putea prevedea intervalul 2011-2013, cand vom fi implementat toate masurile prevazute in planul de reducere a inflatiei", a spus el.

Masurile prevazute in planul autoritatilor vizeaza piata imobiliara si de credite, care se dezvolta foarte rapid, precum si echilibrarea bugetului de stat.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)