Investitorii straini vand obligatiunile spaniole: Se "rupe" zona euro?

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 16:25
1215 citiri
Investitorii straini vand obligatiunile spaniole: Se "rupe" zona euro?

Expertii vad un semn privind dezintegrarea zonei euro in faptul ca investitorii straini vand masiv obligatiuni guvernamentale spaniole si italiene si ca acestea sunt cumparate de investitori autohtoni, scrie Der Spiegel.

Numai in luna martie investitorii straini au vandut obligatiuni guvernamentale spaniole in valoare de 20 de miliarde de euro. In acelasi timp, investitorii spanioli au cumparat obligatiuni suverane. Potrivit Bloomberg, bancile spaniole detineau obligatiuni guvernamentale in valoare de 263 de miliarde de euro, fata de 178 de miliarde de euro, in noiembrie 2011.

Situatia este similara in Italia. Valoarea obligatiunilor detinute de bancile italiene a crescut la 324 de miliarde de euro de la 247 de miliarde de euro, in noiembrie anul trecut.

Expertii vad in aceste evolutii un semn al dezintegrarii zonei euro.

"Cand obligatiunile sunt detinute exclusiv de investitori autohtoni, stimulentele de a oferi sprijin se reduc", considera Stephane Monier, expert pe chestiuni de investitii la Lombard Odier. In acest fel se pregateste terenul pentru dezintegrarea zonei euro, crede Monier.

Si Banca Centrala Europeana recunoaste ca integrarea in spatiul euro a inregistrat un regres in ultimul timp.

Saptamana trecuta, BCE a semnalat, intr-un raport anual, faptul ca tranzactiile interstatale au de suferit din cauza problemelor din zona euro, ceea ce reprezinta un pas inapoi in procesul de integrare financiara din acest spatiu.

#zona euro obligatiuni, #dezintegrare zona euro semne , #Zona euro