Italia calca pe urmele Greciei: Se vorbeste de o moneda secundara

Marti, 12 Septembrie 2017, ora 10:47
6664 citiri
Italia calca pe urmele Greciei: Se vorbeste de o moneda secundara
Foto: Stockfresh

Situatia politica din Italia pare sa repete un scenariu deja intalnit inainte de referendumul grecesc de iesire din zona euro organizat in vara anului 2015, conturand ideea crearii unei monede alternative la euro care sa ajute economia tarii.

Opozitia italiana foloseste deja mesajul, ca un preambul la campania electorala asteptata in primavara anului viitor, iar chestiunea ridica noi semne de intrebare cu privire la stabilitatea uniunii monetare, anunta Daily Sabah.

Varianta adoptarii unei monede secundare poate trezi in randul populatiei ideea ca economia se poate descurca si fara moneda unica europeana, netezind drumul spre o iesire a Italiei din zona euro, cred analistii.

"Din punct de vedere tehnic poate fi facut, iar politic este perfect posibil", considera Roberto Perotti, profesor la Universitatea Bocconi din Milano.

Trei din cele patru mari partide ale Italiei: Movimento 5 Stelle, Forza Italia si Liga Nordului folosesc deja acest tip de discurs.

O moneda secundara ar permite Italiei sa evite blocajele puse in drumul sau de iesire din zona euro de Banca Centrala Europeana, sustin reprezentantii acestor formatiuni.

Un sondaj de opinie recent arata ca jumatate dintre italieni sustin in continuare moneda euro, dar doar 17% se arata satisfacuti de directia in care evolueaza Uniunea Europeana.

Investitorii se arata deja alarmati de planurile liderului Forza Italia, Silvio Berlusconi, care a propus lansarea unei lire italiene, moneda ce ar urma a fie folosita numai in tranzactiile interne, euro ramanand moneda de baza in tranzactiile internationale si pentru turistii straini.

Din punct de vedere al preferintelor electoratului, Partidul Democrat, aflat la guvernare, evolueaza in sondaje cot la cot cu Movimento 5 Stelle, urmate indeaproape de Liga Nordului si Forza Italia.

Punctul de vedere al Comisiei Europene este strict, reprezentantii Executivului UE sustinand ideea unei monede unice, dar adeptii variatei monedelor secundare spun ca nu exista o restrictie clatra in aceasta privinta in tratatele uniunii.

"Daca nu exista o obligatie, atunci nu este nicio problema", admite si Daniel Gros, seful Centrului de Studii Politice Europene.

Pe de alta parte, Gros se indoieste ca aceasta propunere ar avea vreodata sanse de a fi pusa in practica, afirmand ca o astfel de masura nu ar face decat sa ascunda adevarata problema a economiei italiene, care e legata de slaba productivitate.

In acelasi timp, adeptii unei monede paralele spun ca italienii trebuie sa fie pregatiti pentru "colapsul zonei euro", aceasta nemaifiind decat o chestiune de timp.

Impactul folosirii unor instrumente de plata alternative la moneda euro ar fi unul urias, dupa cum estimeaza profesorul Perotti. "Ar creste nivelul datoriei publice, Bruxellesul s-ar opune, iar odata aplicata pe scara larga, ne-ar impinge in mod inevitabil in fara zonei euro", sustine acesta.

Alti economisti recunosc pericolul cresterii nivelului de indatorare, dar sustin ca acesta ar fi estompat rapid de efectele benefice pe care masura le-ar avea asupra economiei.

Pana acum, liderii partidelor de opozitie nu au cazut de acord asupra denumirii si formei pe care ar urma sa o aiba o eventuala moneda locala a italienilor, variantele osciland intre cupoane ale trezoreriei, moneda electronica si moneda tiparita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #criza politica zona euro, #moneda alternativa euro, #criza italia , #Zona euro