Japonia: Europa trebuie sa sustina Spania si Cipru

Marti, 26 Iunie 2012, ora 11:31
1160 citiri
Japonia: Europa trebuie sa sustina Spania si Cipru

Europa trebuie sa raspunda "energic" cererilor de ajutor financiar formulate de Spania si Cipru catre partenerii lor din zona euro, a declarat marti ministrul de Finante japonez, Ju Azumi, relateaza AFP.

"Summitul european care va urma este un punct cheie. Globul va urmari cu atentie maniera in care se va raspunde cererii de ajutor formulata de Spania", a declarat Azumi. "Ma astept ca Uniunea Europeana sa raspunda energic" dificultatilor statelor membre ale zonei euro care se prabusesc din cauza datoriilor, a adaugat ministrul, citat de agentia Dow Jones.

Liderii europeni se vor reuni pe 28 si 29 iunie, la Bruxelles, pentru a discuta despre dificultatile cele mai importante cu care se confrunta zona euro, in special Spania si Grecia.

Spania si Cipru au anuntat oficial luni ca vor cere ajutor Uniunii Europene pentru a putea sa-si salveze bancile insolvabile. Cipru este cea de a cincea tara din UE care va apela la acest demers.

Japonia este victima a crizei datoriilor suverane din zona euro, exportul fiind afectat din cauza unei cresteri record al monedei nationale, yenul.

Japonia este un cumparartor important al obligatiunilor de stat europene. In 2011, aceasta tara a achizitionat intre 10 si 20 la suta din diversele titluri emise de fondul de sustinere al zonei euro (FESF) destinate pentru sustinerea tarilor membre uniunii monetare.

#Spania ajutor financiar UE, #Cipru ajutor financiar UE, #Japonia probleme Spania Cipru, #Japonia probleme tari europene , #Zona euro