Joseph Stiglitz: Grecia are dreptate sa refuze cerintele UE

Luni, 08 Iunie 2015, ora 16:33
3493 citiri
Joseph Stiglitz: Grecia are dreptate sa refuze cerintele UE
Foto: World Economic Forum

Liderii Uniunii Europene continua sa joace soarta Greciei periculos de aproape de marginea prapastiei. Guvernul elen a acceptat mai mult de jumatate din propunerile creditorilor sai, dar acest lucru pare sa nu conteze prea mult in ochii Germaniei si ai altor tari europene.

In schimb, reprezentantii acestora se cramponeaza cu insistenta de implementarea unui program economic dezastruos pe care putini economisti l-au crezut vreodata aplicabil, arata laureatul Nobel Joseph Stiglitz, intr-un editorial din Project Syndicate.

Prognoze gresite

Trecerea fiscalitatii din Grecia de la un imens deficit primar la surplus a fost aproape fara precedent, insa cerinta de a atinge un surplus de 4,5% ramane aproape de neconceput.

Din nefericire, in momentul in care troika creditorilor - FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana - a introdus aceasta masura in pachetul programului de asistenta financiara, guvernul elen nu avea alte optiuni.

"Nebunia de a insista pe aceleasi recomandari acum, cand PIB-ul Greciei s-a redus cu 25% in urma crizei, este si mai acuta. Creditorii au calculat gresit efectele macroeconomice ale programului pe care l-au impus", spune economistul.

Conform prognozelor date publicitatii, acestia au crezut ca reducerea salariilor si acceptarea altor masuri de austeritate vor impulsiona exporturile, iar economia elena va inregistra o crestere rapida.

La fel au crezut ca prima restructurare a datoriei va duce la sustenabilitatea datoriilor ulterioare. Estimarile creditorilor au fost din ce in ce mai gresite si nu cu putin, ci in proportii enorme.

"Alegatorii greci au avut dreptate sa ceara o schimbare a politicii, iar guvernul de la Atena are dreptate sa refuze semnarea unui program profund viciat", sustine Joseph Stiglitz.

Reformele, o cale comuna

Chiar si asa, sansa de a semna un acord exista si este reprezentata de dorinta Greciei de a se angaja in procesul de reforme, apreciind chiar si ajutorul dat de Europa in implementarea unora dintre acestea.

O doza de realism din partea creditorilor asupra a ceea ce poate fi indeplinit si asupra consecintelor unor reforme fiscale si structurale diferite s-ar putea dovedi benefica pentru intreaga Europa, nu doar pentru Grecia, spune laureatul Nobel.

O parte dintre vocile oficialilor europeni, in special cei germani, vorbesc cu nonsalanta despre iesirea Greciei din zona euro.

Din punctul lor de vedere, piata este pregatita sa absoarba socul, iar unii cred ca varianta Grexit se poate dovedi chiar benefica pentru uniunea monetara europeana.

Asemenea opinii subestimeaza in mod evident riscurile curente si cele viitoare. Aceeasi pasivitate a putut fi observata in 2008, in Statele Unite, inainte de falimentul Lehman Brothers, puncteaza Stiglitz.

Fragilitatea sistemului bancar american era cunoscuta de decenii, dar lipsa de transparenta i-a impiedicat pe economisti si pe politicieni sa intrevada in mod corect stransa legatura intre institutiile financiare.

Sistemul financiar mondial inca resimte socurile transmise de prabusirea bancii Lehman Brothers. Bancile sunt la fel de lipsite de transparenta, ceea ce reprezinta in continuare un risc.

Zona euro este tulbure

In Europa, consecintele unui sistem regulator inadecvat si designul deficitar al zonei euro pot fi lesne observate.

Se cunoaste ca structura uniunii monetare incurajeaza mai degraba divergenta decat convergenta - pe masura ce capitalul si persoanele talentate parasesc zonele afectate de criza, aceste state devin tot mai oputin capabile sa-si plateasca datoriile.

Din momentul in care pietele incep sa intre in acest cerc vicios consecintele crizei viitoare devin profunde. Iar o alta criza, prin insasi natura capitalismului, este inevitabila.

Trucul lui Mario Draghi, constand in declaratia sa din 2012, prin care se angaja sa faca tot ce-i sta in putere pentru a pastra intacta zona euro a functionat pana acum.

Dar constientizarea ca euro nu reprezinta un angajament deplin intre membrii acestei uniuni s-ar putea sa fie mai de impact data viitoare.

Randamentul obligatiunilor ar putea sa se ridice ametitor, la un nivel de unde nici angajamentele BCE sau CE nu-l mai pot da jos, pentru ca investitorii vor sti ca Europa nu face tot ce-i sta in putinta pentru zona euro.

Asa cum arata si exemplul Greciei, liderii europeni sunt pregatiti sa faca numai ceea ce le solicita interesul politic de moment.

Cea mai grava consecinta rezida insa in efectul pe care moneda unica il are asupra acestor tari din zona euro. Euro ar fi trebuit sa intareasca solidaritatea dintre ele. In schimb, se pare ca are un efect advers, spune Joseph Stiglitz.

Lipsa de viziune

Nu este nici in interesul Europei, nici al lumii sa ai o tara izolata la periferia continentului in actualul context geopolitic.

Orientul Mijlociu da in clocot, vesticii incearca sa tina sub control o Rusie agresiva, iar China, a doua mare putere economica a lumii, se pregateste sa infrunte Occidentul cu o noua strategie economica si politica.

Liderii europeni s-au crezut vizionari atunci cand au creat moneda euro. Au crezut ca privesc dincolo de aspectele marunte ale politicii de zi cu zi.

Din nefericire, puterea lor de a intelege realitatile economice a fost mai redusa decat ambitiile, iar politica de moment nu a mai permis crearea unui cadru legislativ si institutional in care euro sa evolueze la adevaratul sau potential.

Cu toate ca moneda unica trebuia sa aduca prosperitate este greu sa detectezi semnele unei asemenea bunastari in perioada de dinaintea crizei financiare. Dupa criza, efectele adverse ale monedei euro au fost de-a dreptul enorme.

Viitorul Europei si al monedei euro depinde doar de posibilitatea liderilor europeni de a combina minima intelegere a fenomenelor economice cu un simt vizionar si cu grija mentinerii intacte a solidaritatii europene, scrie economistul Joseph Stiglitz.

S-ar putea sa obtinem un raspuns clar la aceasta dilema in doar cateva saptamani.

#riscuri criza zona euro, #program economic grecia, #program reforme Grecia, #negocieri grecia ue , #Zona euro