Liderii europeni isi manifesta sprijinul fata de Grecia, dupa alegeri

Luni, 18 Iunie 2012, ora 12:09
1121 citiri
Liderii europeni isi manifesta sprijinul fata de Grecia, dupa alegeri

Linistiti in urma votului grec, liderii europeni au intins mana Atenei duminica seara pentru a facilita punerea in aplicare a reformelor si alcatuirea unui guvern de dreapta proeuropean.

Imediat dupa primele estimari anuntate oficial, Berlinul a transmis un semnal de relaxare a pozitiei sale traditional intransigenta cu privire la masurile ce trebuie luate pentru a intari competitivitatea economiei Greciei, aflata in plina criza.

"Putem lua in considerare sa discutam despre noi termene" pentru punerea in aplicare a programului de reforme negociat de Atena cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in schimbul ajutorului financiar, a declarat seful diplomatiei de la Berlin, Guido Westerwelle.

El a a subliniat ca Grecia a cunoscut "o paralizie politica in ultimele saptamani din cauza alegerilor". "Cetatenii obisnuiti nu trebuie sa fie victimele acesteia, mai ales cei care au suportat reduceri drastice", a adaugat Westerwelle, avertizand, insa, ca nu exista "nicio cale in afara reformelor".

In Belgia, fostul ministru de finante, Didier Reynders, a afirmat la randul sau ca exista "o marja de manvera disponibila pentru termenele de aplicare" a memorandumului incheiat de Atena cu creditorii sai internationali.

"Trebuie ca europenii sa insoteasca Grecia spre crestere, este nevoie de disciplina, dar si de speranta", a mentionat ministrul francez al finantelor, Pierre Moscovici.

Guvernul de la Londra s-a aratat dispus sa colaboreze cu viitorul cabinet elen, "oricare ar fi acela", a declarat o purtatoare de cuvant a Foreign Office.

Responsabilii europeni, care nu si-au ascuns preferinta pentru seful conservatorilor din Noua Democratie, Antonis Samaras, au fost linistiti dupa victoria acestuia in fata liderului stangii radicale, Alexis Tsipras. Samaras parea duminica seara in masura sa formeze un guvern de uniune nationala impreuna cu toate partidele cu orientare proeuropeana.

Cancelarul german, Angela Merkel, i-a telefonat imediat ca sa il felicite pentru "bunul sau rezultat". Ea a declarat ca "pleaca de la principiul ca Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele europene".

Ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a salutat "decizia electoratului grec de a continua punerea in aplicare a reformelor economice si fiscale profunde".

Ministrii de finante din zona euro si-au exprimat speranta "formarii rapide a unui nou guvern grec care sa puna in aplicare programul la care Grecia si zona euro s-au angajat la inceputul anului", potrivit unui comunicat al Eurogrupului.

Linistit in urma acestor rezultate ce indeparteaza spectrul iesirii Greciei din zona euro, Eurogrupul "asteapta ca institutiile creditorilor internationali sa se intoarca in Grecia imediat ce va fi alcatuit un nou guvern (...) si sa pregateasca o prima examinare a situatiei tarii, in cadrul celui de-al doilea plan de ajutorare".

FMI a facut cunoscut la randul sau ca este "dispus sa discute cu noul guvern" grec, in timp ce presedintii Uniunii Europene Herman Van Rompuy, si Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au promis sa ajute Atena. "Vom continua sa sprijinim Grecia", au afirmat ei intr-un comunicat comun difuzat la Los Cabos, localitatea mexicana unde luni vor demara lucrarile summitului sefilor de stat si de guvern din G20.

#zona euro, #grecia zona euro, #lideri europeni alegeri Grecia , #Zona euro