Liderii europeni pun conditii privind finantarea acordata Spaniei

Marti, 26 Iunie 2012, ora 13:46
1166 citiri
Liderii europeni pun conditii privind finantarea acordata Spaniei

Germania, Finlanda si Olanda, singurele economii din zona euro cu rating triplu A de la toate cele trei agentii de rating, insista ca linia de finantare acordata Spaniei pentru recapitalizarea bancilor sa aiba prioritate la plata in caz de default, pozitie care nemultumeste pietele.

Cele trei state vor ca imprumuturile pentru recapitalizarea bancilor spaniole, estimate de principiu la 100 miliarde euro, sa fie primele datorii restituite in cazul intrarii Spaniei in incapacitate de plata, astfel ca detinatorii privati de obligatiuni ar ramane in dezavantaj, spun doua surse oficiale europene, citate de Bloomberg.

Daca finantarea destinata recapitalizarii bancilor spaniole ar capata senioritate la rambursare in raport cu alte datorii, creditorii privati ai statului ar ramane in dezavantaj, descurajand investitorii sa mai imprumute guvernul de la Madrid.

Or, recastigarea increderii pietelor este unul dintre obiectivele ajutorului convenit pentru Spania, al carei acces limitat la finantare a fost unul dintre motivele invocate de Moody's pe 13 iunie, cand agentia a coborat ratingul tarii cu trei trepte, la "Baa3", cel mai slab nivel din categoria activelor recomandate pentru investitii pe termen lung.

Conditiile privind finantarea bancilor spaniole vor fi discutate la summitul UE de saptamana aceasta

Ministrii Finantelor din Germania, Finlanda si Olanda au rezistat saptamana trecuta presiunilor de a renunta la aceasta pretentie, astfel ca decizia cade in sarcina liderilor europeni care se vor reuni joi si vineri la Bruxelles pentru cel de-al 19-lea summit de la inceputul crizei datoriilor de stat, in urma cu doi ani si jumatate.

"Este unul dintre punctele rosii ale bailout-ului Spaniei, din punct de vedere al temerilor din piata. Decizia de a-si exercita senioritatea submineaza credibilitatea pachetului. Partial, este motivul pentru care investitorii considera ca pretul platit de Spania pentru acest acord, cu o structura gresita, este prea mare", comenteaza pentru Bloomberg un analist londonez.

Costul de finantare a Spaniei a crescut cu 0,4 puncte procentuale

Costul de finantare a Spaniei, reprezentat prin randamentul obligatiunilor de stat cu maturitatea la zece ani, a crescut cu 40 puncte de baza (0,4 puncte procentuale), la 6,62%, de la aparitia primelor informatii legate de recapitalizarea bancilor spaniole cu bani de la UE, pe 9 iunie.

Spania a transmis luni cererea oficiala de ajutor, dand startul discutilor despre detalii si aspectele tehnice ale acordului - marimea finantarii, posibila restructurare a unor banci si reorganizarea sistemului de supraveghere din tara.

Negocierile vor culmina, cel mai probabil, la urmatoarea intalnire a ministrilor Finantelor din zona euro, programata pentru 9 iulie.

Prioritatea la rambursare a imprumuturilor de catre Spania nu este singura pozitie defensiva a Germaniei si a "statelor triplu A" la summit-ul de joi si vineri.

Cancelarul german Angela Merkel a indicat in mai multe randuri ca respinge fara echivoc masuri precum obligatiuni comune la nivelul zonei euro sau asigurarea la comun a depozitelor bancare, pe care le considera gresite si contraproductive inainte ca zona euro sa fi devenit o uniune fiscala disciplinata si omogena.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#zona euro, #finantare zona euro, #Spania finantare, #Spania conditii acordare finantare, #UE discutii finantare Spania , #Zona euro