Liderii europeni se revolta impotriva politicii lui Trump: Protectionismul nu e in genele noastre!

Luni, 30 Ianuarie 2017, ora 09:30
9212 citiri
Liderii europeni se revolta impotriva politicii lui Trump: Protectionismul nu e in genele noastre!
Foto: Wikimedia

Liderii statelor din flancul sudic al Uniunii Europene fac coalitie impotriva politicii adoptate de noua administratie americana, in special in ceea ce priveste relatiile comerciale intretinute de SUA.

7 sefi de state si guverne fac apel la intarirea legaturilor in randul statelor membre UE, considerand ca lumea are nevoie de o Europa unita si puternica in fata riscului izolarii economiei americane, anunta Bloomberg.

"A devenit si mai clar acum, decat inaintea alegerilor prezitentiale din SUA, ca lumea are nevoie de o Europa puternica si unita", a explicat premierul portughez Antonio Costa.

Alarma a fost data de ordinul de construire a unui zid la granita dintre Mexic si SUA, intentia de a impune suprataxe pentru marfurile importate din China sau Mexic si posibilitatea retragerii Statelor Unite din Parteneriatul Trans-Pacific.

Vocea premierului portughez a fost dublata si de cea a presedintelui Frantei, Francois Hollande. "Protectionismul nu e in genele noastre, in mostenirea genetica a europenilor.

Trebuie, totusi, sa fim clari. Nu ne vom deschide granitele sub orice conditii. Suntem in favoarea unor schimburi comerciale echilibrate. Aceasta este esenta discutiilor pe care le vom purta cu administratia de la Washington", a declarat presedintele francez, chiar inaintea unei discutii telefonice cu Donald Trump.

"Vom gasi cea mai buna metoda de a coopera cu noua administratie americana. Suntem interesati, pregatiti si dispusi sa cooperam, dar suntem Europa si ne vom pastra valorile la nivelul cel mai inalt", a replicat si premierul Italian Paolo Gentiloni.

La sfarsitul anului trecut, liderii europeni au respins varianta unui accord comercial si de investitii cu SUA, considerand ca proiectul initial aducea atingere intereselor companiilor europene in detrimentul produselor si serviciilor livrate de partenerii americani.

In acest moment insa, proiectul TTIP pare sa fie blocat - Donald Trump nu este un mare sustinator al schimburilor comerciale libere, iar zona euro pare amenintata de un noul val de crize in tarile de la periferie, flancul sudic fiind cel mai expus.

"Avem nevoie de un nou ciclu de convergenta economica si sociala", a marturisit premierul portughez, care a afirmat ca isi pune sperante in transformarea Mecanismului European de Stabilitate intr-un fond care sa administreze mai bine datoriile tarilor membre ale uniunii monetare si sa sustina cresterea economica in regiune.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acord TTIP, #politici protectioniste SUA, #administratia Trump, #relatii comerciale UE SUA, #criza zona euro , #Zona euro