Liderii G20 cer Europei sa ia masuri pentru depasirea crizei din zona euro

Marti, 19 Iunie 2012, ora 14:16
1381 citiri
Liderii G20 cer Europei sa ia masuri pentru depasirea crizei din zona euro

Liderii lumii, care s-au reunit pentru summitului G20 din Mexic, au cerut Europei sa ia toate masurile necesare pentru a depasi criza din zona euro.

Multi lideri si-au exprimat ingrijorarea la Los Cabos in legatura cu ceea ce considera o lipsa de progres in lupta impotriva crizei din zona euro. "Asteptam ca Europa sa ne spuna ce va face", a declarat presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.

OCDE: Criza din zona euro, cel mai mare risc pentru economia mondiala

Intre timp, liderul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), mexicanul Jose Angel Gurria, a subliniat ca aceasta criza este "cel mai mare risc pentru economia mondiala".

Si Pascal Lamy, seful Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) a avertizat in legatura cu pericolul unei propagari a crizei din zona euro. El a subliniat ca volatilitatea si incertitudinea globala alimenteaza curentul protectionismului, ce reprezinta un regres pentru liberul schimb.

Premierul canadian Stephen Harper a indemnat liderii europeni sa faca schimbari structurale pentru a rezolva criza datoriilor.

Insa Barroso a aparat cu fermitate reactia UE la criza. "Sincer, nu am venit aici pentru a primi lectii de democratie sau de administrare a economiei". El a adaugat ca se asteapta ca liderii G20 sa "vorbeasca foarte clar in favoarea abordarii UE".

El a avertizat si ca "provocarile nu sunt numai europene, ci globale".

Rusia cere aplicarea unor masuri protectioniste pentru tarile cu probleme financiare

Intre timp, presedintele rus Vladimir Putin a cerut reguli care sa permita protectionismul pentru tarile care se confrunta cu o criza financiara. "Este timpul sa nu ne mai prefacem si sa ajungem la un acord onest privind nivelul acceptabil de masuri protectioniste pe care le pot impune guvernele pentru a apara locurile de munca in perioade de criza economica", a spus el.

"Acesta este un lucru foarte important pentru Rusia, pentru ca tara noastra va adera la OMC anul acesta si intentionam sa avem un rol activ in discutiile privind regulile viitoare ale comertului global", a adaugat el.

Summitul are loc dupa ce victoria de duminica a Noii Democratii la alegerile din Grecia nu a dat pietelor impulsul asteptat. Antonis Samaras, liderul Noii Democratii, a inceput discutii de urgenta pentru formarea unui guvern. El a reiterat ca va incerca sa obtina modificari ale termenilor acordului de salvare cu UE si FMI.

Si tarile cu economii avansate inregistreaza probleme

Potrivit BBC, desi este clar ca Europa reprezinta marele pericol, probleme se inregistreaza si in alte economii avansate si emergente ale lumii, incepand cu Statele Unite si China. Iar incetinirea cresterii economice in India este un alt motiv de ingrijorare al liderilor G20, stransi la Los Cabos.

Potrivit asteptarilor, comunicatul final care va fi dat publicitatii marti va cere un plan coordonat la nivel global pentru crearea de locuri de munca si pentru crestere economica. Iar, daca va slabi cresterea economica, tarile care nu au datorii mari ar trebui sa fie "pregatite sa se coordoneze si sa implementeze actiuni fiscale pentru a sustine cererea interna", se arata in proiectul de text.

Luni, China a promis 43 de miliarde de dolari pentru fondul FMI de lupta impotriva crizei.

Masura intervine dupa o intalnire a reprezentantilor grupului economiilor emergente, BRICS -Brazilia, Rusia, India si Africa de Sud. Toate cele cinci tari au anuntat ca isi vor spori contributia la FMI, in schimbul unei influente mai mari in organizatie.

#zona euro criza, #summit g20, #G20 criza zona euro, #masuri criza zona euro , #Zona euro