Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Locuitorii Europei Centrale isi diversifica optiunile de economisire

Locuitorii Europei Centrale isi diversifica optiunile de economisire
Depozitele bancare pierd din ce in ce mai mult teren in fata fondurilor mutuale, fondurilor de pensii si asigurarilor de viata.Regiunea central si est-europeana va ramane si in urmatorii trei ani zona cu cea mai rapida crestere economica din Europa, cu un ritm mediu de expansiune de 4-4,5% pe an. In aceste conditii, marirea accelerata a veniturilor va continua si de acum incolo. In ultimii trei ani, acest indicator a crescut, in medie, cu 28% pentru Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cehia si Polonia fata de un plus de doar 9% in zona euro. O data cu cresterea veniturilor, se va produce si o marire a activelor administrate ale gospodariilor (depozite bancare, fonduri mutuale, fonduri de pensii si asigurari de viata). Analistii BA-CA sunt extrem de optimisti cu privire la aceasta evolutie, anticiparile lor indicand un ritm mediu anual de crestere pana in 2009 de 7% pentru activele gospodariilor, ritm ce il va devansa pe cel de crestere a veniturilor. Activele administrate aflate in posesia gospodariilor vor evolua insa cu un ritm mediu crescator de 10% pe an in urmatorii trei ani, cel mai rapid in Ungaria (+12%) si cel mai incet in Cehia (+7%).
Valoarea fondurilor mutuale va avea o expansiune si mai rapida insa, de circa 15% pe an pentru Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Slovenia. In special in ultimele doua state din cele cinci mentionate, vom inregistra un ritm mai rapid de expansiune, motivul fiind insa acela ca in aceste tari nivelul de pornire este scazut.

Structura activelor administrate aflate in posesia gospodariilor va suferi si ea modificari in anii urmatori, in sensul apropierii de cea intalnita in tarile din zona euro. Spre exemplu, in ultimii trei ani, ponderea fondurilor mutuale in valoarea totala a activelor administrate detinute de populatie in Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Slovenia a crescut de la 8 la 10% (media pentru tarile din zona euro este de 18%), in defavoarea depozitelor bancare. Acestea din urma au inca o pondere de 75% in activele administrate de gospodarii in cele cinci state central europene, fata de un nivel de doar 44%, cat reprezinta in UE.

Valoarea activelor administrate in Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia si Slovenia va cunoaste o puternica expansiune pana in 2009, de la 182 miliarde de euro la 247 miliarde de euro. Polonia va ajunge, in aceste conditii, la o valoare pentru activele administrate detinute de gospodarii de 109 miliarde de euro, Cehia - la 62 miliarde de euro, iar Ungaria - la 44 miliarde de euro.BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 730 ori