Costurile de creditare ale Germaniei ''distrug Europa''

Joi, 24 Mai 2012, ora 14:32
1345 citiri
Costurile de creditare ale Germaniei ''distrug Europa''

Presedintele Parlamentului European (PE), germanul Martin Schulz, a lansat un atac virulent la adresa cancelarului german, Angela Merkel, pentru ca promoveaza politici care, in opinia sa, sporesc costurile de creditare ale altor tari membre ale zonei euro, in timp ce Germania a obtinut o dobanda record - de 0% - pentru obligatiunile sale.

"Germania a vandut obligatiuni in valoare de 4,6 miliarde de euro miercuri, la o dobanda record de 0%. Intre timp, costurile de creditare ale altor tari cresc vertiginos. Acest dezechilibru distruge Europa", a declarat Schulz in timp ce se deplasa la summitul Uniunii Europene, miercuri.

Dobanda record reflecta temerile crescande ale pietelor conform carora criza din zona euro va scapa de sub control daca Grecia paraseste euro, in timp ce obligatiunile germane sunt considerate un refugiu sigur.

Schulz o critica pe Angela Merkel pentru ca permite politici care alimenteaza un dezechilibru si a avertizat ca acest fapt s-ar putea intoarce impotriva Germaniei.

"Nu putem avea dobanzi negative de o parte, iar de cealalta sa existe tari care se prabusesc sub povara unor dobanzi prea mari", a afirmat Schulz.

Angela Merkel si-a reafirmat opozitia fata de euroobligatiuni, o propunere avansata de Hollande ce consta in emisia de obligatiuni in comun de catre tarile din zona euro, scazand astfel costurile de creditare pentru tari ca Spania si Italia in timp ce probabil ar creste costurile de creditate ale Germaniei.

"Eurobondurile nu reprezinta o contributie la stimularea cresterii economice in zona euro", a declarat doamna Merkel, in timp ce se deplasa la summit, adaugand ca tratatele UE interzic in mod explicit mutualizarea datoriilor.

"N-am face decat sa repetam greselile grave din trecut, cand tarilor li s-a permis sa se imprumute la dobanzi mici fara sa faca nici un fel de reforme", a subliniat Angela Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Martin Schulz obligatiuni Germania, #Martin Schultz Angela Merkel, #Germania obligatiuni costuri creditare , #Zona euro