Ministrii de Finante din zona euro se reunesc pentru discutii pe tema Greciei

Luni, 14 Mai 2012, ora 17:43
1015 citiri
Ministrii de Finante din zona euro se reunesc pentru discutii pe tema Greciei

Ministrii de Finante din zona euro se reunesc luni la Bruxelles intr-un climat de tensiune, in contextul in care impasul politic din Grecia ridica temeri privind o eventuala iesire a tarii din Uniunea Monetara.

De asemenea, Spania incearca sa-si convinga partenerii de capacitatea de a-si respecta angajamentele bugetare.

Ministrii de Finante din cele 17 state membre vor incerca sa transmisa un mesaj de fermitate Atenei, care se afla in incapacitatea de a forma un guvern dupa alegerile de la 6 mai si care pune astfel sub semnul intrebarii planul de austeritate.

Obiectivul reuniunii este de a reaminti Greciei ca nu va mai primi niciun ban in cadrul programului de ajutor daca nu pune in aplicare reformele cerute de creditori - Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Zona euro a transmis deja un mesaj saptamana trecuta, cand a refuzat sa livreze in totalitate sumele promise Atenei, considerand ca nevoile financiare ale tarii sunt acoperite pana in iunie.

"Daca acordurile nu vor fi respectate, nu sunt intrunite conditiile de a continua cu o tara care nu-si respecta angajamentele", a declarat vineri presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, evocand o iesire a Greciei din "clubul" euro. Un mesaj similar a fost transmis de alti responsabili europeni, in special din Germania.

O noua reuniune a liderilor politici din Grecia s-a desfasurat duminica in incercarea de a forma un guvern, insa intalnirea s-a incheiat fara niciun rezultat. O solutie trebuie gasita neaparat pana joi, in caz contrar urmand sa fie convocate noi alegeri in iunie, cu riscul ca partidele anti-austeritate sa obtina majoritatea si sa conduca tara spre iesirea din zona euro.

Reducerea deficitului din Spania, discutata de ministrii de finante din zona euro

Un alt subiect important de pe agenda ministrilor de finante din zona euro va fi situatia din Spania. In ciuda asigurarilor oferite de Madrid, autoritatile spaniole nu par sa poata reduce deficitul la 3% anul viitor, asa cum au promis.

Conform ultimelor previziuni economice facute publice vineri, Comisia Europeana mizeaza pe un deficit public de 6,3% din PIB anul viitor. "Chestiunea este de a sti cum si cand vom aborda aceasta problema. Acest lucru nu se va intampla luni deoarece nu trebuie transmis un semnal negativ pietelor", a afirmat o sursa diplomatica europeana. Conform acesteia, zona euro va astepta recomandarile Bruxellesului asupra politicilor si reformelor structurale pentru fiecare stat membru UE. Aceste rapoarte vor fi facute publice la 30 mai.

Ministrul spaniol de finante, Luis de Guindos, ar urma sa le ofere noi asigurari luni omologilor sai din zona euro, prezentandu-le reformele pe care Madridul urmeaza sa le puna in practica, si sa justifice nationalizarea partiala a Bankia, banca spaniola cea mai expusa sectorului imobialiar, conform unui responsabil european.

#Ministri finante zona euro, #grecia zona euro, #deficit Spania, #reuniune Bruxelles ministri finante , #Zona euro