Moody's: Tarile de la periferia zonei euro mai au de luptat cu dezechilibrele economice

Marti, 21 August 2012, ora 12:49
1030 citiri
Moody's: Tarile de la periferia zonei euro mai au de luptat cu dezechilibrele economice

Tarile de la periferia zonei euro (Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania) sunt la jumatatea procesului de corectare a dezechilibrelor economice, rezultate in urma crizei, si continua reformele, a anuntat marti agentia de evaluare Moody's Investors Service.

Aceste tari au adoptat mai multe reforme structurale care le-au permis sa-si imbunatateasca situatia economica, insa nu le-au ajutat sa evite efectele crizei economice, transmite Bloomberg.

"O comparatie cu crizele prin care au trecut Suedia si Finlanda in anii 1990 arata ca o solutionare completa a dezechilibrelor acumulate de tarile de la periferia zonei euro, dezechilibre datorate mai degraba comportamentului de dezeconomisire al sectorului domestic privat decat guvernului, ar putea sa dureze mai multi ani", se arata in raportul Moody's.

Agentia de evaluare recunoaste progresele inregistrate de unele state in domeniul dezechilibrelor comerciale si al competitivitatii muncii, dar adauga ca guvernele nu isi pot permite sa relaxeze ritmul reformelor.

Moody's subliniaza printre progresele inregistrate pana acum faptul ca in Spania costul cu forta de munca a scazut cu 5,9% fata de nivelul maxim, iar in Grecia si Irlanda a scazut cu 7,8% si respectiv 13,7%, ceea ce a ajutat la sprijinirea exporturilor si la sustinerea activitatii economice, in conditiile in care guvernele statelor respective au redus cheltuielile.

In domeniul competitivitatii, Moody's sustine ca majoritatea castigurilor la acest capitol au fost realizate de companii care au reusit sa-si mentina productia chiar daca au redus personalul.

"Castigurile de competitivitate la periferia zonei euro par sa fi venit mai ales ca urmare a imbunatatirii productivitatii, in conditiile in care gradul de ocupare a scazut mai rapid decat productia", sustin analistii Moody's.

Agentia de evaluare estimeaza ca Spania, Portugalia si Italia ar putea sa-si solutioneze problemele actuale pana in 2013, insa Grecia si Irlanda ar putea sa finalizeze procesul de consolidare a finantelor lor abia in 2016.

Grecia ramburseaza 3,2 miliarde de euro catre BCE

Der Spiegel: BCE ar putea limita nivelul randamentelor obligatiunilor

Spania va primi o transa de urgenta de la BCE, pentru sprijinirea Bankia/a>

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#tari periferie zona euro, #dezechilibre economice zona euro, #Moodys dezechilibre economice, #evolutie tari zona euro , #Zona euro