O victorie a lui Le Pen ar fi de 5 ori mai dezastruoasa decat prabusirea Greciei - experti UBS

Miercuri, 29 Martie 2017, ora 16:08
4781 citiri
O victorie a lui Le Pen ar fi de 5 ori mai dezastruoasa decat prabusirea Greciei - experti UBS
Foto: Flickr/Global Panorama

Sondajele de opinie din Franta ii dau ca potentiali competitori in turul II al alegerilor prezidentiale din aceasta primavara pe liderul Frontului National, Marine Le Pen, si candidatul de centru Emmanuel Macron.

Insa o victorie a lui Le Pen, scenariu care are sanse sa devina realitate in proportie de 40%, ar putea dinamita economia intregii regiuni, analistii bancii UBS estimand ca efectele acestuia ar putea fi de 5 ori mai dezastruoase decat declansarea crizei datoriilor in zona euro, dupa cum informeaza CNBC.

In fata alegatorilor, Le Pen s-a angajat sa renegocieze statutul de membru al UE si sa renunte la moneda unica europeana in maximUM 2 luni de la alegerea sa.

"Importanta sistemica a Frantei in cadrul proiectului european este atat de mare incat marja de limitare a daunelor ar putea fi mult redusa fata cea existenta in cazul Greciei in trecut sau cea a Spaniei si Italiei", opineaza grupul de analisti ai bancii elvetiene.

O simulare efectuata de echipa de analisti UBS arata ca socul victoriei lui Marine Le Pen in alegerile din Franta ar avea un efect dramatic asupra cresterii riscului de tara pentru mai multe economii din Europa.

Expertii bancii au estimat ca un astfel de scenariu ar putea crea o prapastie de aproximativ 500 de puncte de baza intre randamentul obligatiunilor emise de anumite state din zona euro si cele de referinta pe piata internationala.

Prin comparatie, momentul in care Atena a anuntat ca este in prag de colaps financiar, in 2010, a generat o diferenta de doar 100 de puncte a randamentului obligatiunilor din zona euro.

"Prin definitie, coeziunea zonei euro are de infruntat riscuri mai mari emanate dispre nucleul acestei decat cele venite dinspre periferie", argumenteaza analistii UBS.

Un sondaj de opinie Ipsos, publicat la sfarsitul saptamanii trecute, arata ca Le Pen si Macron au sansa de a domina primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, cu un procentaj de 25, respectiv 24 de procente din preferintele alegatorilor.

Cu toate, acestea majoritatea analistilor cred ca Emmanuel Macron va fi marele invingator in turul final ce se va desfasura pe 7 mai in Hexagon, lucru care ar putea marca si o revenire a investitorilor pe piata de capital din Europa, dupa cum estimeaza analistii JP Morgan.

Insa, sansele pe care Marine le Pen le are in acest moment pentru a ocupa prima pozitie in stat sunt destul de ridicate, aproximativ 40%, iar acest lucru ar trebui sa indemne la prudenta, mai spun expertii UBS.

#risc coeziune zona euro, #alegeri prezidentiale Franta, #Marine Le Pen, #obligatiuni zona euro, #criza politica UE , #Zona euro