OCDE: Lumea este inundata de politici monetare. Bancile centrale nu pot face minuni!

Luni, 21 Martie 2016, ora 12:49
2367 citiri
OCDE: Lumea este inundata de politici monetare. Bancile centrale nu pot face minuni!
Foto: Wikimedia

Inca un avertisment pentru guverne, transmis de Organizatia de Cooperare si Dezvoltare Economica, arata nevoia acordarii unor stimului fiscali si a initierii unor reforme economice.

Conform The Telegraph, Catherine Mann, economist sef al organizatiei din Paris, considera ca multitudinea de politici monetare adoptate de bancile centrale din diverse piete nu pot rezolva singure problemele economiei globale.

Suprasarcina

Mann crede ca programele de relaxare cantitativa adoptate de Rezerva Federala, Banca Angliei, Banca Japoniei sau Banca Centrala Europeana risca sa ramana fara efect daca nu vor fi dublate de pachete de stimului fiscali si programe de reforma initiate de fiecare guvern in parte.

Politicile monetare adoptate pana in prezent au impins dobanzile in zona negativa, cu consecinte destul de serioase pentru industria bancara, in conditiile in care cererea ramane in continuare scazuta.

"In economiile unde dobanzile negative au fost impuse, canalul de creditare ramane extrem de important, iar acest lucru a devenit un impediment.

Bancile din Europa, de exemplu, nu au recuperat datoriile si, ca rezultat, acestea nu sunt in masura sa impulsioneze procesul de creditare", apreciaza Catherine Mann.

"De asemenea, acestea sunt prinse la mijloc intre peisajul dobanzilor din zona negativa si o activitate economica foarte slaba. Astfel, dobanzile negative devin un instrument foarte dur si greu de folosit", a mai spus economistul sef al OCDE.

Mak Carney, guvernatorul Bancii Angliei, a fost printre primii oficiali ai unei banci centrale care a atras atentia asupra faptului ca politica dobanzilor negative ar putea avea efecte adverse asupra mediului economic.

Saptamana trecuta, Mario Draghi, presedintele BCE, a iesit la rampa pentru a atrage atentia guvernelor din zona euro ca politicile monetare initiate de institutie nu vor avea efect daca nu sunt insotite de pachete de stimului fiscali si reforme.

Insa, BCE a continuat sa impinga rata dobanzilor si mai mult in zona negativa si a anuntat continuarea programului de relaxare cantitativa in incercarea de a reporni motoarele economiei din zona euro si a aduce inflatia la un nivel convenabil.

De asemenea, BCE a incercat sa incurajeze sistemul bancar din Europa sa acorde mai multe credite prin modificarea sistemului de refinantare pe termen lung.

Incepand din luna iunie, bancile care acorda mai multe credite vor beneficia de un avantaj de 0,4% in imprumuturile pe care le contracteaza de la BCE.

"Nu e de ajuns"

"BCE a facut destul de multe lucruri, dar acestea nu sunt de ajuns pentru a intensifica activitatea economica din zona euro.

Pentru acest lucru ai nevoie de trei piloni: fiscali, monetari si structurali. Ceea ce a facut Draghi a fost sa lungeasca si mai mult pilonul monetar, dar inca nu suntem in posesia retetei care ar putea aduce Europa pe calea cea buna", sustine Mann.

Spre deosebire de unii experti care cred ca injectarea directa a banilor in economiile celor 19 state ar trebui sa aiba efectul dorit, Catherine Mann afirma ca este nevoie de stabilizarea economiilor prin masuri fiscale si reforme structurale.

"Politicile ar trebui sa fie mai coerente. Reformele structurale sunt cele care creeaza mediul pentru o crestere economica sanatoasa", a mai spus reprezentantul OCDE.

#politici monetare zona euro, #cerere credite, #dobanzi negative, #reforme structurale, #analiza OCDE, #economie zona euro , #Zona euro