Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

OCDE: Rezolvarea crizei din zona euro necesita mai multe actiuni din partea BCE

OCDE: Rezolvarea crizei din zona euro necesita mai multe actiuni din partea BCE


Banca Centrala Europeana (BCE) trebuie sa actioneze mai mult in directia limitarii crizei din zona euro, pentru ca actualele facilitati financiare nu sunt suficiente, a declarat secretarul Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria.

"Daca BCE poate actiona pe pietele financiare pentru a reduce maturitatile, atunci de ce nu? Este in joc tot sistemul. Euro nu ar trebui sa fie in pericol. Fondurile Mecanismul European de Stabilitate si Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara nu sunt suficiente sau destul de rapide", a spus Gurria intr-o conferinta pe teme economice si politice desfasurata in Slovenia.

Secretarul general al OCDE a declarat ca "spera si se asteapta" la o aprobare a Mecanismului European de Stabilitate de catre Curtea Constitutionala a Germaniei la 12 septembrie, dupa avizul parlamentului in iunie. Un esec ar insemna aproape cert sfarsitul fondului.

Intrebat daca BCE ar trebui sa inceapa achizitii nelimitate de obligatiuni:, Gurria a raspuns: "Da, cred ca ar trebui sa o faca si cu cat mai repede cu atat mai bine".

De asemenea, oficialul a afirmat ca zona euro va ramane intacta in pofida crizei.

"Cred ca niciun stat nu va parasi uniunea monetara si niciun stat nu ar trebui sa renunte la euro. De asemenea, cred ca alte state vor trece la moneda europeana in viitor", a spus el.

Slovenia, care ar putea deveni urmatoarea tara care cere ajutor extern, ar trebui sa se concentreze asupra reformelor si sa ia in calcul un ajutor extern doar dupa implementarea acestora si reducerea deficitului, a adaugat secretarul general al OCDE.

Reprezentantii Fondului European de Stabilitate Financiara (FESF) au declarat ca solutionarea crizei din zona euro implica respectarea angajamentelor bugetare de catre membrii acesteia.

Cum ar putea iesi zona euro din criza, intr-un orizont de doi ani

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 834 ori