Oficial BCE: Nu exista instrumente pentru a lupta impotriva aprecierii monedei euro

Miercuri, 30 Octombrie 2013, ora 09:48
1574 citiri
Oficial BCE: Nu exista instrumente pentru a lupta impotriva aprecierii monedei euro

Nu exista niciun motiv pentru ca Banca Central Europeana sa intervina in vederea slabirii cursului de schimb al monedei euro, care afecteaza unele economii din zona euro, a declarat marti seara Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters.

O moneda euro puternica, in crestere cu peste 8% in raport cu dolarul in ultimele trei luni, complica sarcina BCE iar membrii consiliului guvernatorilor au pareri impartite cu privire la modul cum ar trebui sa reactioneze.

"Desigur ca nu suntem fericiti de aceasta apreciere si sunt constient ca intarirea euro are un impact negativ in special asupra economiilor mai slabe si ar putea exacerba decalajul economic", a declarat Ewald Nowotny.

"Insa nu vad niciun instrument pe care am putea sa il utilizam impotriva si de asemenea nu cred ca problema a atins o asemenea gravitate incat sa implice un raspuns. Va trebui deci sa ne acomodam cu aceasta situatie", a adaugat Nowotny, care este si guvernatorul Bancii Nationale a Austriei.

Moneda euro a atins saptamana trecuta cel mai ridicat nivel de dupa luna noiembrie 2011. Aprecierea monedei unice este stimulata de deprecierea dolarului in conditiile in care pietele financiare nu se asteapta ca Rezerva federala americana sa-si reduca programul de achizitii de obligatiuni in urmatoarele luni.

In ceea ce priveste dobanda de referinta a BCE, care in prezent se situeaza la nivelul record de 0,5%, Nowotny a apreciat ca aceasta este "acceptabila pentru toate tarile europene", adaugand ca posibilitatile in domeniul politicii monetare sunt foarte limitate, in special in ceea ce priveste nivelul dobanzilor. "Nu cred ca o dobanda negativa la depozite este o perspectiva realista dar de asemenea nu consider realista perspectiva coborarii dobanzii de referinta", a spus Nowotny.

Ewald Nowotny a mai spus ca exista un consens semnificativ in interiorul consiliului guvernatorilor ca o incheiere brusca a imprumuturilor pe trei ani oferite de BCE trebuie evitata, insa se discuta in continuare cum anume ar urma sa se faca acest lucru.

La finele lui 2011 si inceputul lui 2012 BCE a "inundat" sistemul bancar cu credite ieftine in valoare de peste 1.000 de miliarde de euro, iar in prezent exista ingrijorarea ca expirarea acestor imprumuturi ar putea provoca tensiuni pe piata. Insa Nowotny a apreciat ca exista si alte instrumente disponibile prin care se poate furniza lichiditate, in afara de un nou program LTRO.

#apreciere euro, #politica monetara BCE, #curs valutar euro, #intarire euro , #Zona euro