PIB-ul Romaniei ar trebui sa creasca anual, in medie, cu 2,7%, intre 2014 si 2016

Joi, 18 Aprilie 2013, ora 12:22
1462 citiri
PIB-ul Romaniei ar trebui sa creasca anual, in medie, cu 2,7%, intre 2014 si 2016

Economia romaneasca isi va relua cresterea mai sustinuta, in perioada 2014-2016, cu un ritm apropiat de potential, fiind posibil un avans al Produsului Intern Brut, in medie, cu 2,7% anual, motorul acestei evolutii urmand sa fie cererea interna, cu o medie anuala estimata la 3,1%, conform scenariului pe termen mediu din Programul de convergenta publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

In programul de convergenta actual, comparativ cu cel anterior, s-au revizuit estimarile atat pentru anul 2013 cat si pentru perioada 2014-2016.

Scenariul pe termen mediu se bazeaza pe imbunatatirea activitatii in toate sectoarele economiei, in special in ramurile industriale cu potential ridicat de export, precum si in sectorul constructiilor, care poate fructifica necesarul de infrastructura existent in toate domeniile.

Programul de convergenta semnaleaza ca, in aceasta perioada, cresterea economica va fi sustinuta pe latura ofertei interne, in principal, de constructii si servicii, a caror valoare adaugata bruta se va majora, in medie, anual cu 5,4% si respectiv cu 2,5%.

Sectorul industrial va inregistra, de asemenea, o accelerare a dinamicii, ritmul mediu anual fiind de 2,4%. Pentru agricultura se estimeaza cresteri care sunt caracteristice unor perioade climatice normale pentru Romania, respectiv, dupa o majorare cu 8,4% in 2013 ca efect de baza - scaderea semnificativa in 2012 - in urmatorii ani cresterea medie anuala va fi de 1,3%.

Rata inflatiei ar trebui sa ajunga la 2,3% pana in 2016

Conform estimarilor pentru perioada 2014-2016, exporturile si importurile de bunuri si servicii vor inregistra ritmuri in crestere, in termeni reali, cu o medie anuala de 4,9%, respectiv 5,5%, exportul net avand efect negativ asupra produsului intern brut, diminuandu-i cresterea.

Nivelul deficitului de cont curent se va mentine la o valoare cuprinsa intre 5,8-6,9 miliarde euro, cu o pondere a acestuia in PIB de 4,2% in anul 2013 si 4,1% in anul 2016 si va fi acoperit integral prin surse autonome negeneratoare de dobanda pe intreaga perioada.

Rata inflatiei urmeaza sa scada pana la nivelul de 2,3% in anul 2016, cu o medie anuala de 2,5%.

"Reluarea procesului de reducere a inflatiei va fi sustinuta prin mentinerea conduitei ferme a politicii monetare, cat si a celorlalte componente ale mix-ului de politici economice (fiscala, a veniturilor).

Estimarile au luat in calcul ani agricoli normali si o volatilitate redusa pentru pretul international al petrolului", se arata in documentul citat. De asemenea, reducerea graduala a majorarii de accize, promovarea unei politici salariale prudente si continuarea reformelor structurale vor mentine procesul de dezinflatie pe o traiectorie sustenabila.

Un alt mijloc eficient de ancorare a anticipatiilor inflationiste va fi revenirea tendintei de apreciere in termeni reali a monedei nationale in raport cu euro. Acest fapt este posibil daca se are in vedere perspectiva unei cresteri mai accelerate de productivitate in economia romaneasca, fata de principalii sai parteneri externi.

Impactul cursului de schimb va fi unul modest, manifestat in sensul sustinerii procesului de dezinflatie. Astfel, s-a luat in calcul o apreciere nominala usoara a leului fata de moneda europeana.

Rata somajului, conform BIM, se va reduce pana la 6,6%, concomitent cu cresterea ratei de ocupare a populatiei de 20-64 ani, pana la 65%.

#program convergenta guvern Ponta, #dezvoltare economie romaneasca, #crestere economica romania, #evolutie indicatori macroeconomici Romania , #Zona euro