Ponta: Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei in legatura cu aderarea la euro

Luni, 05 Noiembrie 2012, ora 14:47
1189 citiri
Ponta: Romania ar trebui sa urmeze exemplul Poloniei in legatura cu aderarea la euro

Victor Ponta, prim-ministrul Romaniei, considera ca statul roman trebuie sa urmeze exemplul Poloniei in legatura cu aderarea la zona euro.

"De cele mai multe ori sunt de acord cu guvernatorul Mugur Isarescu. Cred ca este important sa ne mentinem mai departe eforturile pentru a indeplini criteriile de convergenta, criteriile nominale, care tin de deficit - si asta am respectat - care tin de inflatie - si respectam - care tin de criteriile nominale, insa criteriile reale, cele care arata care este puterea de cumparare a romanilor fata de tarile din zona Euro si celellate, care tin de oportunitate - trebuie sa le gandim cu foarte mare atentie", a spus Ponta, citat de Mediafax.

El a apreciat ca Romania trebuie sa adopte conduita Poloniei in ceea ce priveste acest subiect.

"Romania trebuie sa mearga pe drumul pe care a mers Polonia si anume: spune foarte clar ca este in favoarea unei Europe cat mai bine inchegate, ca doreste sa intre in Euro, insa anul 2015 nu este un reper batut in cuie, ca sa fiu foarte diplomat", a spus Ponta.

Romania nu mai poate adopta euro in 2015. Care sunt motivele

Trecerea la moneda euro in anul 2015 acum nu intra in discutie, dar incercarea de a respecta criteriile de aderare, inclusiv mentinerea deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB, este un bun exercitiu de disciplina economica, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de New York Times.

Tinta de aderare in 2015 acum "nu intra in discutie", a spus Isarescu, potrivit New York Times.

Romania are o tinta indicativa de adoptare a monedei euro in anul 2015, insa calendarul va fi pus in discutie dupa alegerile parlamentare din aceasta iarna, potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor romani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#aderare romania zona euro, #criterii convergenta zona euro, #Ponta aderare euro , #Zona euro