Premierul elen: Grecia poate intra in incetare de plati in iunie

Luni, 14 Mai 2012, ora 18:58
1278 citiri
Premierul elen: Grecia poate intra in incetare de plati in iunie

Premierul elen Lucas Papademos, seful guvernului care ar fi trebuit sa-si incheie mandatul odata cu formarea unui nou executiv, dupa alegerile de la inceputul lunii mai, a avertizat presedintia ca statul ar putea intra in incetare de plati la inceputul lunii iunie, mai devreme decat se credea.

Papademos i-a trimis o scrisoare presedintelui tarii, Karolos Papoulias, afirmand ca rezervele financiare ale Greciei, deja foarte reduse, se vor epuiza complet daca incertitudinea politica continua, potrivit cotidianului The Guardian.

Scrisoarea a fost transmisa presedintelui duminica.

Descrisa de presa din Grecia ca un apel SOS, scrisoarea lui Papademos avertizeaza ca Grecia se confrunta cu pericolul de intrare in incetare de plati inca "de la inceputul lunii iunie", intrucat nu va putea sa acopere plati in contul datoriei externe.

Fondurile s-ar putea epuiza mai rapid decat se credea initial, intrucat creditorii internationali au retinut un miliard de euro din transa vitala de 5,2 miliarde de euro a ajutorului extern pentru Atena. Cele circa patru miliarde de euro au fost transferate tarii saptamana trecuta.

Contextul politic afecteaza puternic economia Greciei

Paralizia politica din ultimele cateva saptamani a redus drastic capacitatea mecanismului de colectare a taxelor, iar veniturile au coborat accelerat. Veniturile au scazut de la 40 de milioane de euro pe zi la mai putin de 25 de miliarde de euro.

Creditorii institutionali ai Greciei, UE, FMI si BCE au transmis foarte clar ca Atena nu va mai primi ajutor financiar pana la formarea unui guvern care sa fie angajat fata de politica de austeritate si programul de reforme structurale. Odata format guvernul, reprezentantii celor trei institutii vor reveni in capitala Greciei pentru a analiza situatia.

Papademos a avertizat ca incertitudinile politice pun o presiune imensa asupra sistemului bancar din Grecia si, prin acesta, asupra economiei reale lipsite de bani.

Inca sase saptamani de instabilitate dupa alegerile asteptate pentru 17 iunie - cea mai probabila data - vor agrava situatia considerabil, a scris Papademos.

Ministrul de Finante, Filippos Sachinidis, desi fara putere reala, va reprezenta Grecia la reuniunea Ecofin de luni, unde va trebui sa explice situatia politica a tarii. Spre deosebire de Belgia, care a rezistat fara guvern o perioada record de 541 de zile, exista putine iluzii ca Atena ar putea rezista o fractiune din aceasta perioada fara o prabusire a administratiei publice.

#Grecia incetare plati, #Grecia context politic venituri, #ajutor financiar grecia, #Grecia ajutor financiar Guvern , #Zona euro