Previziuni de crestere economica reduse pentru Statele Unite si pentru zona euro

Miercuri, 04 Iunie 2008, ora 13:45
775 citiri

Incetinirea economica inregistrata in ultimele luni ar urma sa se generalizeze, a avertizat miercuri OECD, care a coborat previziunile pentru un numar mare de tari si care mizeaza pe o crestere economica slaba pentru tarile membre ale Organizatiei in acest an, scrie AFP.Incetinirea economica "ar trebui sa se extinda aproape in intreaga zona", in principal din cauza incetinirii pietei imobiliare si a scumpirii materiilor prime, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) in cadrul raportului trimestrial legat de perspectivele economice.


OECD estimeaza ca cea mai grea parte a crizei financiare a trecut, probabil, insa consecintele "se vor face resimtite pe o perioada lunga de timp" si nu pot fi excluse noi perturbari.


OECD a revizuit in scadere previziunea de crestere economica a Statelor Unite in 2008, la 1,2% fata de estimarea intermediara de 1,4% din martie si fata de estimarea de 2% din decembrie.


Statele Unite, tara cea mai afectata de incetinire pana in prezent, ar putea sa inregistreze "o crestere negativa in al doilea trimestru", pe fondul pietei imobiliare inca in plina criza, al inflatiei accentuate si al pretului ridicat al benzinei, ce afecteaza consumul familiilor si scad nivelul investitiilor.


In zona euro, previziunea a fost coborata la 1,7% pentru 2008, fata de 1,9% in martie, si la 1,4% pentru 2009, comparativ cu estimarile anterioare din decembrie, de 2%.


Zona euro a avut o rezistenta mai buna si a inregistrat chiar o crestere de 3% de la an la an in primul trimestru., datorita unei evolutii peste asteptari in Germania si Franta.


Insa acest avantaj ar putea fi de scurta durata. Consumul ramane redus, inflatia accentuata si "din ce in ce mai multe semne indica faptul ca aprecierea euro afecteaza exporturile".


OECD a majorat previziunea de crestere economica a Japoniei de la 1,5% la 1,7% pentru acest an, insa a coborat estimarea pentru anul urmator de la 1,8% la 1.5%.


Tarile afectate de criza creditelor ipotecare,precum Spania, Irlanda sau Marea Britanie, unde cheltuielile familiilor sunt afectate de aceasta criza, precum si Italia, a carei economie este deja slabita, sunt vulnerabile in mod special la incetinirea economica din tarile industrializate.


Marile economii emergente din cadrul OECD, precum India, China si Rusia, desi vor resimti o incetinire, ar trebui sa ramana rezistente.