Proiectul pentru supraveghere bancara comuna in zona euro avanseaza

Luni, 09 Iulie 2012, ora 16:01
1410 citiri
Proiectul pentru supraveghere bancara comuna in zona euro avanseaza

Inalti oficiali europeni din finante, care discuta proiectul pentru supraveghere bancara comuna la nivelul zonei euro, sunt aproape de a conveni asupra infiintarii unei noi agentii, in subordinea BCE, responsabila pentru cele mai mari banci din uniunea monetara, potrivit unor surse citate de Wall Street Journal.

Liderii UE au hotarat, la summit-ul UE din 28 - 29 iunie, sa se indrepte spre o uniune bancara - supravegherea in comun a bancilor din zona euro, garantarea la comun a depozitelor bancare de catre o institutie europeana si recapitalizarea directa a institutiilor financiare aflate in dificultate de la fondurile de urgenta ale eurozonei.

Ministrii Finantelor din zona euro au fost insarcinati sa discute, la intalnirile Eurogroup din 9 si 20 iulie, despre aplicarea acestor decizii.

Infiintarea unei autoritati unice de supravgehre bancara, cu un set comun de reguli pentru bancile din zona euro, este considerata de Germania si celelalte economii stabile din nordul Europei drept o conditie esentiala inainte de oficializarea transferului de resurse fiscale, prevazut in principal sub forma "mutualizarii" datoriilor statelor din zona euro si finantarea acestora in comun prin obligatiuni unice.

Infiintarea unei agentii de supraveghere a bancilor, preconditie pentru lansarea unei mecanism de recapitalizare directa

Totodata, infiintarea supraveghetorului unic pentru sectorul bancar este considerata o preconditie pentru introducerea unui mecanism de recapitalizare directa a bancilor aflate in dificultate de la fondurile de urgenta ale zonei euro.

Surse oficiale apropiate situatiei au declarat, pentru Wall Street Journal (WSJ), ca discutiile converg spre crearea unei agentii in subordinea Bancii Centrale Europene (BCE) care sa fie insarcinata cu supravegherea celor mai mari 25 de banci din uniunea monetara.

Bancile mai mici ar urma sa ramana in sarcina autoritatilor nationale de paza a pietelor financiare. Insa aceste agentii nationale ar raporta catre institutia europeana din subordinea BCE, al carei sediu va fi mai degraba la Bruxelles, si nu la Frankfurt, unde isi are sediul banca centrala, potrivit surselor citate.

Intalnirea de luni a Eurogroup nu va aduce insa progrese semnificative in aceasta directie, ci mai degraba in privinta conditiilor finantarii de 100 miliarde euro destinata recapitalizarii bancilor spaniole. Totodata, ministrii Finantelor ar trebui sa discute cererea pentru ajutor extern venita din partea Ciprului in luna iunie.

Noua institutie va avea, la inaugurare, prerogative care sa asigure alinierea bancilor la reglementarile europene din domeniu si constituirea de rezerve de capital adecvate in sectorul financiar. Mai tarziu, supraveghetorul si-ar putea asuma raspunderea pentru asa-numitul proces de rezolutie bancara, care presupune stabilirea directiei in care ar trebui sa se indrepte o banca cu probleme - recapitalizare sau lichidare, precum si pentru crearea unui fond de garantare a depozitelor bancare la nivelul zonei euro, potrivit surselor.

Guvernele din zona euro trebuie insa, mai intai, sa regaseasca un consens politic, acordul Germaniei fiind un element decisiv in aplicarea proiectului.

#zona euro supraveghere bancara, #supraveghere bancara comuna, #autoritate unica supraveghere bancara , #Zona euro