Romania, o "victima" a loviturilor incasate de marile puteri- specialisti Business24

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:36
3392 citiri
Romania, o "victima" a loviturilor incasate de marile puteri- specialisti Business24

Devalorizarea euro si cresterea costului creditului reprezinta principalele riscuri care ar putea lovi economia Romaniei in 2012, pe fondul deciziei luate de Standard&Poor's de a retrograda rating-urile statelor europene, cred analistii intervievati de Business24.

Romania anunta triumfatoare acum cateva luni o perspectiva de crestere economica optimista pentru anul 2012, insa analistii intrevad o perioada sumbra, in care statul roman va suferi de pe urma problemelor Europei.

Specialistii in finante spun ca exista totusi o speranta, bazandu-se pe faptul ca agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea in ultimii ani.

"Cu toate ca incepand din 2008, agentiile de rating si-au pierdut credibilitatea, impactul pe care il au in momentul de fata este unul naucitor. Din pacate, Europa este subminata din interior de politici sociale mult prea costisitoare de populism, coruptie si de evaziune.

Europa mai are o problema uriasa despre care se vorbeste mai rar: sistemul de TVA, care asa cum functioneaza acum in UE este invitatie la frauda. Este atat de usor sa furi TVA-ul, incat trebuie facut ceva, a declarat pentru Business24 avocatul Gabriel Biris.

In opinia acestuia, decizia agentiilor de raing va contribui mai mult decat ar trebui la perspectivele de crestere economica ale Romaniei.

"Va fi un an greu, care incepe prost. Pentru noi, perspectivele de crestere economica sunt alimentate si de scandalurile din piata Universitatii. Investitorii nu se vor inghesui intr-o tara unde sunt lupte de strada. In plus, vom suferi din suferinta Europei.

Va creste costul creditului si se va devaloriza euro. Ajutata de inflatia scazuta, cea mai scazuta de dupa Revolutie, BNR a dat semnalul corect scazand dobanda de referinta. In plus, dintre monedele din regiune, leul a fost un performer in 2011", a mai subliniat acesta.

In opinia avocatului nu exista riscuri mari de fluctuatie pe cursul valutar atat timp cat BNR va "veghea" asupra stabilitatii leului.

"Eu am mai multa incredere in politica monetara decat in politica Guvernului", mai spune acesta.

Pe de alta parte, consilierul Guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu spune ca este mult prea devreme pentru a spune daca vom asista sau nu la o crestere a costurilor de finantare in euro pentru Romania, intrucat deciziile agentiilor de rating nu mai au efectele de altadata.

"Se vorbeste despre faptul ca in trimestrul IV din 2011 in sud-estul Europei ar fi inceput o usoara recesiune, care urmeaza sa continue in acest primul trimestru din acest an. Daca va fi asa vom vedea. Abia in februarie vor veni datele de la Eurostat", a declarat Adrian Vasilescu pentru Business24.

In opinia acestuia, "jocul" agentiilor de evaluare de a retrograda rating-ul statelor europene incepe sa-si piarda valoarea, de aceea efectele asupra Romaniei nu se vor simti puternic.

"Se spune ca o moneda prea mult circulata se uzeaza. Agentiile de evaluare incearca sa recupereze ce n-au facut cand trebuiau sa faca. N-au previzionat criza din Japonia, n-au prevazut criza din Asia de Sud-est, criza din Rusia, n-au vazut criza care a inceput in SUA in 2007, nici criza care incepea in 2008 in Europa, n-au vazut nimic. Acum dau note de la un capat la altul al lumii", spune Vasilescu.

Considerul Guvernatorului BNR spune ca anul 2012 este un an in care multi investitori vor sta "cu capul la cutie", in sala e asteptare.

De aceea, Romania trebuie in anii viitori sa-si construiasca un model economic in care sa se bazeze mai putin pe finantari extrene si mai mult pe propriile puteri.

Nu de aceeasi parere este, insa, economistul Claudiu Doltu, care spune ca decizia S&P va inaspri in primul rand conditiile de finantare pe pietele externe. Astfel, daca Romania va decide sa se imprumute pe pietele internationale va reusi acest lucru la costuri mai mari.

In ceea ce priveste influenta directa asupra cresterii economice, economistul spune ca o scadere a ritmului de crestere economica a statelor europene se va reflecta in incetinirea principalului motor de crestere economica a Romaniei reprezentat de exporturi.

"O reducere a exporturilor catre principalii parteneri din UE dintre care o parte dintre ei au rating-ul afectat negativ, ar complica refacerea economica a Romaniei. Lucrurile trebuie privite cu mare atentie nu neaparat pentru 2012 ci in perspectiva anului 2013 fiindca atunci Romania va incepe sa ramburseze imprumuturi mai vechi, de un volum substantial", a declarat Claudiu Doltu pentru Business24.

Pe de alta parte, economistul nu crede intr-o posibila contagiune pe canalul bancar.

Acesta spune ca, in ciuda faptului ca sistemul bancar din Romania este dominat de banci straine, acestea sunt banci romanesti, bine capitalizate. Ce ar putea insa sa complice acest lucru ar fi ingustarea perspectivei de crestere a expunerii bancilor straine in Romania.

"Aici, principalul jucator afectat ar fi Guvernul, care este si principalul absorbant al fondurilor bancilor straine pentru finantarea deficitelor de Trezorerie", mai spune Claudiu Doltu.

Euro, devalorizat in urma deciziei Standard&Poor's?

"Cursul valutar euro-leu depinde foarte mult de politica BNR. Sper ca BNR va ramane in continuare concentrata pe atingerea obiectivelor in ceea ce priveste rata inflatiei si nu va abandona obiectivul de inflatie in favoarea pastrarii cursului de schimb in limite dezirabile", este de parere Claudiu Doltu.

Pe de alta parte, consilierul Guvernatorului BNR spune ca anul acesta, dolarul va incerca sa castige teren in fata euro.

"Dolarul ar putea castiga in fata euro, avand in vedere ca este an electoral in America si candidatii republicani vin cu idei de intarire a dolarului. S-ar putea ca democratii sa raspunda cu o constructie privind intarirea dolarului", a precizat Adrin Vasilescu.

Avocatul Gabriel Biris spune ca euro va suferi o devalorizare in urma deciziei S&P.

In ceea ce priveste cursul valutar leu/euro, Gabriel Biris are incredere in politica monetara a BNR-ului si nu crede ca vor exista fluctuatii majore pe curs atata timp cat Mugur Isarescu "va veghea".

#decizie standard poors retrogradare rating franta, #cost finantare externe romania, #devalorizare euro, #retrogradare rating Franta, #curs leu euro , #Zona euro