Romania va emite obligatiuni pe pietele externe in T3

Luni, 21 Mai 2012, ora 11:44
1549 citiri
Romania va emite obligatiuni pe pietele externe in T3

Romania intentioneaza sa vanda obligatiuni peste hotare in trimestrul trei din 2012 si sa reduca emiterea de bonduri pe plan intern, dupa nivelul record din primele trei luni ale anului, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice Cristian Sporis, transmite Bloomberg.

Statul din Europa de Est, care s-a imprumutat pe plan intern cu suma record de 26 miliarde de lei (7,5 miliarde de dolari) in primul trimestru din 2012, isi mentine planurile de a emite obligatiuni de 2,5 miliarde de euro (3,2 miliarde de dolari) pe pietele mondiale in acest an, in functie de conditiile de pe piete, a explicat Cristian Sporis.

Vanzarile de obligatiuni si bonduri de Trezorerie au crescut in primul trimestru din 2012 cu peste 50% comparativ cu anul trecut deoarece reducerea salariilor si majorarea taxelor au sporit optimismul investitorilor privind Romania, al doilea cel mai sarac membru al UE. Anul acesta Romania a vandut peste hotare obligatiuni de 2,25 miliarde de dolari.

Dupa ce a atins nivelul record scazut de 4,4625% in aprilie, randamentul pentru obligatiunile Romaniei in dolari cu scadenta in 2015 a urcat la 5,119% din cauza speculatiilor privind iesirea Greciei din zona euro.

Prima de risc a Romaniei a crescut cu 12,25%

Prima de risc a Romaniei (Credit Default Swap) a crescut cu 12,25%, in doar zece zile - de la 351 puncte in 7 mai 2012 la 394 puncte in 16 mai 2012, se arata intr-o analiza realizata vineri de lector univ. dr. Andreea Paul in baza datelor agentiei Bloomberg.

CDS-ul Romaniei se situa la data de 16 mai peste cel din Bulgaria si mai jos decat cel inregistrat in Italia, Spania, Ungaria, Irlanda, Portugalia si Grecia (situatia din Grecia o plaseaza in afara tarilor pentru care se poate calcula un nivel rezonabil al CDS-ului).

Leul s-a depreciat cu 2,6% fata de euro din ianuarie, fiind cea mai slaba performanta din Europa de Est si Africa, conform datelor Bloomberg.

Romania nu va fi fortata sa vanda obligatiuni peste hotare deoarece are un capital tampon de patru miliarde de euro si o linie de credit de un miliard de euro de la Banca Mondiala, a explicat Cristian Sporis.

Acesta a adaugat: "Avem un capital tampon si nu suntem prinsi la colt sa emitem obligatiuni cu orice pret, spre deosebire de alte state. Imprumutul Bancii Mondiale va fi la dispozitia noastra oricand avem nevoie". De asemenea, Romania a incheiat anul trecut un acord de precautie pe doi ani cu FMI si UE pentru 5 miliarde de euro.

Pe plan intern, Sporis sustine ca Romania va vinde mai putine obligatiuni dupa finalizarea planurilor pentru acest an si va continua sa ofere bonduri de Trezorerie cu scadenta la 15 ani.

#Romania emitere obligatiuni, #Cristian Sporis obligatiuni Romania, #emitere obligatiuni Romania , #Zona euro