Romanii mananca mai putin

Duminica, 07 Iunie 2009, ora 09:50
991 citiri

In urma cu un an, cand criza inca nu se manifesta la amploarea de astazi, analistii economici estimau ca abia peste cinci ani vom ajunge la un consum pentru alimentele de baza comparabil cu media UE.

In aprilie, potrivit datelor Biroului European de Statistica - Eurostat, vanzarile in tara noastra au scazut cu aproape 10 procente fata de aceeasi perioada a anului 2008 si de sapte ori fata de media din Uniunea Europeana.

Valentin Blanaru, director general al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui - APRIL, apreciaza ca, per total, in ultimele patru luni, volumul vanzarilor la lapte si produse din lapte a inregistrat o scadere de 20%.

"Pentru perioada urmatoare este dificil de facut o apreciere, dar exista atat posibilitatea de a mentine si pentru restul anului aceasta scadere a volumului la vanzari, cat si scenariul scaderii in continuare a consumului", a spus Blanaru.

Volumul comertului a crescut in zece tari, a scazut in sase si a ramas stabil doar in Danemarca.

In aprilie, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, comertul cu amanuntul s-a redus cu 9,9% in Romania, iar la nivelul UE si al zonei euro - cu 1,4%, respectiv 2,3%.

Pentru alimente, bauturi si produse din tutun, indicatorul a scazut cu 0,4%.

#consum, # UE, # criza, # alimente, # zona euro , #Zona euro