S&P: Zona euro si sectorul bancar european intra intr-o "faza cruciala"

Joi, 14 Iunie 2012, ora 16:26
1290 citiri
S&P: Zona euro si sectorul bancar european intra intr-o "faza cruciala"

Standard & Poor's considera ca zona euro si sistemul sau bancar au intrat intr-o faza cruciala, iar alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele consilii ministeriale si summituri ale UE vor juca un rol esential in definirea viitorului european.

Standard & Poor's reaminteste ca dintre cele 50 de mari banci pe care le evalueaza, 27 sunt cotate cu o perspectiva negativa din cauza complicatului climat economic si financiar european, in unele cazuri ratingul negativ fiind determinat si de perspectiva negativa a datoriilor suverane la care sunt expuse respectivele banci. Celelalte 23 de banci, in principal germane, franceze, britanice si suedeze, au primit de la Standard & Poor's un rating cu perspectiva stabila.

"Pietele raman preocupate de solvabilitatea bancilor din zona euro dupa scurtul moment de acalmie adus de injectiile de capital ale Bancii Centrale Europene in primul trimestru", subliniaza Standard & Poor's.

"Evenimentele cheie" din ultima perioada, precum paralizia electorala din Grecia, nationalizarea BFA-Bankia si imprumutul de 100 de miliarde de euro pentru recapitalizarea sistemului bancar spaniol au indreptat atentia pietelor asupra solvabilitatii guvernelor, capacitatii zonei euro de a reactiona si asupra riscului de contagiune in eventualitatea in care o tara ar iesi din zona euro, mai precizeaza agentia de rating.

In consecinta, alegerile din Grecia, summitul G20 si viitoarele reuniuni importante din cadrul UE vor fi determinante in decizia Standard & Poor's de a revizui indicatorii cheie prin care este evaluat sistemul bancar european, si anume previziunile asupra evolutiei economiei, lichiditatea, capacitatea de finantare, capitalizarea si sprijinul guvernamental.

Niste asteptari negative asupra a ceea ce se va intampla in urmatoarele saptamani in zona euro ar putea determina si reducerea ratingurilor bancilor europene, avertizeaza Standard & Poor's.

#banci zona euro, #Standard and Poors banci, #rating banci zona euro , #Zona euro